JACQUES SELOSSE LA COTE FARON EXTRA-BRUT (0,75L)
Popis
„La Côte Faron“ je víc než jen šampaňské – je to mistrovské dílo, zrozené ze 100% Pinot Noir, pěstovaného na legendárním, extrémně strmém svahu v Aÿ, kde se slunce dotýká každého hroznu. Jeho název sám evokuje nekonečnou sílu slunce a drsnost terénu, které propůjčují tomuto vínu jeho neopakovatelný charakter. Každá kapka je výsledkem tajné alchymie systému Solera a trpělivého zrání minimálně 5 let do degoržáže, s elegantně nízkou dozáží 0-4 g/l. Představte si: pouhých 600 lahví ročně. To je exkluzivita, která se nedá srovnat. Zažijte sílu, pikantnost a exotiku, která probudí vaše smysly a promění každé jídlo v nezapomenutelný gurmánský rituál. Toto není jen šampaňské; je to korunní klenot vašeho stolu.
Seznamte se s vizionářem: Anselme Selosse z Domaine Jacques Selosse. Muž, který po studiích v Burgundsku přinesl revoluci do kraje Champagne. Od roku 1980 razí minimalistický, nekompromisní přístup k vinohradům – žádná umělá hnojiva, herbicidy ani pesticidy. Pouze nejnižší výnosy v Champagne, aby se maximálně zachytila autenticita každé vinice. Selosse vlastní celkem přibližně 7,5 hektarů pečlivě vybraných vinic v Grand Cru obcích, jako jsou Avize, Cramant, Oger, Le Mesnil-sur-Oger, Aÿ, Ambonnay a 1er Cru Mareuil-sur-Aÿ. Hrozny sklízí až o 3-4 týdny později, v okamžiku dokonalé fyziologické zralosti, a ke každému ročníku přistupuje s individuální péčí. Primární fermentace probíhá spontánně v dřevěných sudech, kde víno leží minimálně rok na jemných kvasničných kalech. S minimálním použitím SO2 a často bez dozáže tvoří vína, která zvedla vlnu nadšení a inspirovala celou generaci vinařů. Není divu, že jeho výtvory jsou často nazývány „Burgundskem s bublinami“. Dopřejte si plnost a charakter, který si zaslouží. Pro maximální zážitek doporučujeme servírovat ve velkých sklenicích burgundského tvaru, nechat víno před podáváním nadechnout a vyhnout se přechlazení. Objevte šampaňské, které přepisuje pravidla a nabízí zážitek, jenž zůstane navždy ve vaší paměti.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Vyhlášený šampaňský dům Selosse se nachází ve vesnici Avize, která se nachází v Côte de Blancs. Rodinný majetek, který zahrnuje téměř 8 hektarů vinic v porostech Avize, Cramant, Oger, Le Mesnil-sur-Oger, Ay, Mareuil-sur-Aÿ a Ambonnay.
Historie
Rodiče Anselma Selosse rodiče provedli svou první vinifikaci v roce 1964. O deset let později dostal Anselme klíče od panství. Svou profesionální kariéru tak zahájil tím, co se stalo celoživotním procesem pozorování, pokusů a omylů a rozjímání o jeho vinařských metodách a praktikách.
Od roku 1990 do roku 1996 byly ve vinicích uplatňovány principy agrobiologie, od roku 1996 se zaměřil na biodynamiku. V roce 2002 se Anselme distancoval od biodynamické doktríny, vzepřel se obvyklým kódům a procesům, protože nechtěl mít žádný podíl na ovlivňování přírody. Začaly ho inspirovat myšlenky a úvahy Masanobu Fukuoay a permakultuře.
Za posledních dvacet let vyvinula rodina Selosse svůj vlastní systém vinohradnictví, což je přístup, který se neřídí žádnou předem stanovenou metodou, ale spíše se neustále přizpůsobuje okolnostem a počasí. Aby vysvětlili svou filozofii týkající se vinné révy, Anselme a Guillaume často odkazují na „sběrače“, tedy ty, kteří se vydávají do přírody sklízet úrodu a sbírat tam nalezené ovoce: „Primum non nocere“. Za prvé, neubližuj…
Jak se blíží čas předání klíčů další generaci v Domaine Jacques Selosse, syn Anselma a Corinne, Guillaume, se od roku 2012 připravuje jít ve stopách svého otce. Během doby, kdy pracoval bok po boku se svým otcem, přirozeně rozvíjel své vlastní vinařské dovednosti a sklony, které do budoucna jistě propůjčí vínům jedinečnou identitu.