JACQUES SELOSSE CARELLES EXTRA-BRUT (0,75L)

JACQUES SELOSSE CARELLES EXTRA-BRUT (0,75L) - 100% Chardonnay z Le Mesnil-sur-Oger. Unikátní systém solera, zrání 5-6 let, nízká dozáž 0-4 g/l. Objevte jedinečnou chuť.

  • Na skladě
16 350 Kč
Kategorie: Jacques Selosse
Velikost lahve: 0,75l
Země původu: Francie
Oblast: Champagne
Barva / Typ: Bílé, Blanc de Blancs
Obsah cukru: Extra Brut
Ročník: Neročníkové
Balení: Holá láhev
 

Ponořte se do světa absolutní elegance s JACQUES SELOSSE CARELLES EXTRA-BRUT (0,75L), symbolem mistrovství a inovace. Tento výjimečný šampaňský skvost, tvořený z čistého 100% Chardonnay, pochází z jedinečné a prestižní vinice v Le Mesnil-sur-Oger. Od roku 2010 je každá kapka pečlivě vytvářena revolučním systémem solera, který zajišťuje nekonečnou hloubku a komplexitu, podobně jako u ikonické Substance. Víno je s láskou a trpělivostí uloženo k zrání po dobu minimálně 5-6 let před degoržáží, aby dosáhlo své plné nádhery. S dozáží pouhých 0-4 g/l zažijete ryzí, nefalšovanou chuť, která dokonale odráží terroir a vizionářský přístup Anselma Selosse.

Za touto legendou stojí Anselme Selosse z ikonické Domaine Jacques Selosse v Avize, v srdci Côte de Blancs. Po hlubokých studiích oenologie v Burgundsku přenesl v roce 1980 průlomovou filozofii do svého rodného kraje, čímž navždy změnil pravidla hry. Jeho přístup je radikálně minimalistický – žádná umělá hnojiva, herbicidy ani pesticidy. Pouze čistá, autentická půda, která dává jedny z nejmenších výnosů v celém Champagne, zaručující neuvěřitelnou koncentraci a výraz. Selosse vlastní zhruba 7,5 hektarů vinic v prestižních Grand Cru obcích Avize, Cramant, Oger, Le Mesnil-sur-Oger, Aÿ, Ambonnay a 1er Cru Mareuil-sur-Aÿ, z nichž každá je mistrně opečovávána. Hrozny jsou sbírány v plné fyziologické zralosti, často o 3–4 týdny později, než je v kraji běžné, což zajišťuje bezkonkurenční hloubku chuti. Ke každému ročníku a vinici přistupuje s individuální péčí. Primární fermentace moštu probíhá spontánně v dřevěných sudech různého stáří (až 20% nových) a velikostí (228 l, 400 l, 600 l), kde víno zraje minimálně rok na jemných kvasničních kalech. Používá minimální množství SO2, což zdůrazňuje jeho závazek k přirozenosti. Rezervní vína se rok vyvíjejí ve velkých sudech (foudres) a následně v nerezových tancích, připravena obohatit budoucí blendy. Není divu, že tato plná, charakterní vína vzbudila obdiv i vášnivé diskuse a inspirovala generace vinařů, včetně ikon jako Egly-Ouriet či Ulysse Collin. Jsou často láskyplně nazývána „Burgundskem s bublinami“, což je nejvyšší pocta. Abyste si plně vychutnali jejich nesmírnou expresi, doporučujeme je podávat ve velkých sklenicích burgundského tvaru, ideálně po krátkém provzdušnění a nikdy je zbytečně nepodchlazujte. Otevřete láhev a zažijte legendu. Dopřejte si exkluzivitu ještě dnes!

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:

Vyhlášený šampaňský dům Selosse se nachází ve vesnici Avize, která se nachází v Côte de Blancs. Rodinný majetek, který zahrnuje téměř 8 hektarů vinic v porostech Avize, Cramant, Oger, Le Mesnil-sur-Oger, Ay, Mareuil-sur-Aÿ a Ambonnay.

Historie

Rodiče Anselma Selosse rodiče provedli svou první vinifikaci v roce 1964. O deset let později dostal Anselme klíče od panství. Svou profesionální kariéru tak zahájil tím, co se stalo celoživotním procesem pozorování, pokusů a omylů a rozjímání o jeho vinařských metodách a praktikách.

Od roku 1990 do roku 1996 byly ve vinicích uplatňovány principy agrobiologie, od roku 1996 se zaměřil na biodynamiku. V roce 2002 se Anselme distancoval od biodynamické doktríny, vzepřel se obvyklým kódům a procesům, protože nechtěl mít žádný podíl na ovlivňování přírody. Začaly ho inspirovat myšlenky a úvahy Masanobu Fukuoay a permakultuře.

Za posledních dvacet let vyvinula rodina Selosse svůj vlastní systém vinohradnictví, což je přístup, který se neřídí žádnou předem stanovenou metodou, ale spíše se neustále přizpůsobuje okolnostem a počasí. Aby vysvětlili svou filozofii týkající se vinné révy, Anselme a Guillaume často odkazují na „sběrače“, tedy ty, kteří se vydávají do přírody sklízet úrodu a sbírat tam nalezené ovoce: „Primum non nocere“. Za prvé, neubližuj…

Jak se blíží čas předání klíčů další generaci v Domaine Jacques Selosse, syn Anselma a Corinne, Guillaume, se od roku 2012 připravuje jít ve stopách svého otce. Během doby, kdy pracoval bok po boku se svým otcem, přirozeně rozvíjel své vlastní vinařské dovednosti a sklony, které do budoucna jistě propůjčí vínům jedinečnou identitu.