BOLLINGER Pinot Noir AYC18 (0,75l)
Popis
Ponořte se do světa absolutní elegance s BOLLINGER Pinot Noir AYC18 – šampaňským, které redefinuje mistrovství domu Bollinger v umění Pinot Noir. Každá kapka je odrazem jedinečné vize, pečlivě stvořené pro ty nejnáročnější. Je to víc než jen šampaňské; je to manifest síly, elegance a nekompromisní kvality.
Představujeme PN AYC18, čtvrté a nejnovější mistrovské dílo z řady Bollinger PN. Toto exkluzivní vydání, zrozené převážně z výjimečného ročníku 2018 a obohacené duší prestižního terroiru Aÿ, odhaluje hlubokou osobitost a nezaměnitelný podpis domova Bollinger. Je stvořené, aby vás ohromilo.
Hrozny: Srdce dokonalosti
V samém jádru tohoto šampaňského bije 100% Pinot Noir – odrůda, která je symbolem síly a elegance, a z níž se rodí Blanc de Noirs, jež vás uchvátí. Každé zrno pochází z nejprestižnějších vinic, převážně z ikonického Aÿ, doplněné o vzácné parcely z Tauxières a Verzenay v Montage de Reims. Tato pečlivá selekce zajišťuje bohatost a komplexnost, kterou pocítíte v každém doušku.
Základem je silný ročník 2018, sklizený brzy a s bohatou úrodou, což mu dodává vitalitu a charakter. Pro hlubší rozměr a bezkonkurenční komplexnost jsou do směsi mistrně přimíchávána i starší rezervní vína, z nichž některá sahají až do roku 2009. To není jen šampaňské; je to umění prolínání generací, které vás unese na vlnách chuti.
Zrání: Tajemství mistrovské komplexnosti
Každá kapka tohoto šampaňského je výsledkem nekompromisní oddanosti dokonalosti. První kvašení až 50 % pečlivě vybraných hroznů probíhá v prestižních dubových sudech. Právě zde, v tichu dřeva, získává víno svou nezaměnitelnou hloubku a komplexnost, která vás okamžitě pohltí.
Následně zraje pocta času: minimálně 3 roky spočívá ve sklepě na kvasinkách, kde rozvíjí svou duši, a po odkalení si dopřeje další 3 měsíce klidu, aby se plně usadilo a dosáhlo absolutní harmonie. S dosáží pouhých 6 g/l je to šampaňské, které oslavuje čistotu a pravost.
Chuť: Symphonie smyslů, která vás uchvátí
Připravte se na opulentní zážitek, který začíná pouhým pohledem. Zlatá barva s hypnotizujícími bronzovými odlesky a nekonečně jemnými, pravidelnými bublinkami, které tančí ve sklenici. Následuje vůně, která je pozvánkou do světa luxusu: dominantní tóny medu, šťavnatého ovocného želé, sladkých kdoulí a kandovaných citrusů se snoubí s delikátním aroma marcipánu a exotického krvavého pomeranče. Celé to objímá závoj sladkého koření a překvapivý, osvěžující nádech mentolu – symfonie, která probouzí smysly.
A pak přichází chuť: rázná, bohatá a neustále se rozvíjející, která se na patře rozrůstá do neskutečné hloubky. Toto mistrovské šampaňské vás okouzlí dlouhým, nezapomenutelným závěrem plným konfitovaných citrusů, které umocní svěžest a zanechají ve vás touhu po dalším doušku. Je to chuť, která zůstane navždy ve vaší paměti.
Párování: Kulinární tanec pro vaše smysly
Pozvedněte svůj gastronomický zážitek na novou úroveň! BOLLINGER Pinot Noir AYC18 je dokonalým partnerem pro ty nejvybranější pokrmy. Představte si dokonalou harmonii s carpacciem z mušlí svatého Jakuba, jemně provoněným svěží citrusovou omáčkou, nebo s nesmrtelnou francouzskou klasikou – kachnou na pomerančích, kde se snoubí bohatost s ovocnou svěžestí. Pro sladké finále si dopřejte mandlový koláč s hruškami či jablky, kde se komplexnost šampaňského snoubí s ovocnou sladkostí.
Pro maximální rozvinutí jeho potenciálu podávejte při ideální teplotě 10-11°C. Nenechte si ujít tento nezapomenutelný zážitek!
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Bollinger se stal nedílnou součástí filmů s Jamesem Bondem. Jistě si vzpomenete, jak Bond vždy klidným hlasem pronese - šampaňské prosím - a na scénu "přichází" Bollinger.
Díky propojení s rodinou větví Villermontů sahá historie rodiny Bollinger v oblasti Champagne do 17. století. V této době už tato rodina vlastnila vinice v Aÿ a Cuis. V roce 1829 došlo v historickém městě Aÿ Atanasem de Villermont a Jacquesem Bollingerem k založení šampaňského domu. Již od počátku nebyla tato firma pouze výrobcem šampaňského, ale zároveň i pěstitelem vinné révy na nejlepších vinicích. S rostoucími požadavky na velké množství kvalitních hroznů následovalo zakoupení dalších vinic. Ve vlastnictví Bollingeru tak skončily některé z vybraných „cru“ v Louvois, Bouzy, Tauxiéres, Verzenay, Grauves, Bisseuil, Champvoisy, Passy-Grigny. Jako zatím poslední byly zakoupeny pozemky ve Vertus a Epernay. Tato expanze a získání celosvětové reputace bylo zákonitě spojeno s modernizací a rozšiřováním výroby. Od roku 1918 tak zakladatelův vnuk Jacques Bollinger postavil nové budovy a rozšířil sklepy. Jeho úsilí však bylo ukončeno předčasnou smrtí v roce 1941. Pokračování tak spočinulo na bedrech jeho ženy Lily, která se tohoto úkolu chopila s obrovským odhodláním a úsilím. Dokázala v programu svého zesnulého muže pokračovat nejen během těžkého válečného období, ale také v dalších třiceti letech a stala se tak legendou nejen v rodině Bollingerů, ale i v celé oblasti Champagne. Společnost zůstává nadále nezávislou a její firemní know-how je předáváno z generace na generaci. Od roku 1994 je firma řízena Ghislainem de Montgolfierem, což je zakladatelův pra-pravnuk. V současnosti Bollinger obhospodařuje 151 hektarů vinic, nacházejících se v klasifikaci grand cru nebo premier cru. Díky tomuto množství je Bollinger jedním z mála domů, který dokáže své požadavky na hrozny ze 70 % uspokojit svojí vlastní produkcí. Na vinicích dominuje Pinot noir, který je zároveň dominantním ve vyráběných směsích a určuje tak styl a charakter Bollingeru. Dále se zde pěstuje Chardonnay a Meunier. Při lisování hroznů si Bollinger ponechává pouze šťávy z prvního lisování, tzv. cuvée. Výsledky druhého lisování, tzv. taille jsou odprodány. Výjimkou tvoří taille z Chardonnay, které je v případě velmi dobrého ročníku uchováno. První fermentace probíhá oddělené pro jednotlivé crus a odrůdy. V průměrných nebo špatných ročnících, kdy je víno křehké a je potřeba mít nad fermentací lepší kontrolu, většina vín kvasí v malých nerezových tancích s kontrolovanou teplotou. Naproti tomu při dobré nebo výborné sklizni se k tomuto účelu používají dubové nádoby o obsahu 205, 225 a 400 litrů. Tyto nádoby jsou již dostatečně staré, aby víno neovlivnily dubovým aroma či taniny a zůstalo pouze přírodní aroma a chutě vína. Jako málokterý producent šampaňského produkuje Bollinger pouze dvě rozdílné směsi: Special Cuvée a Grande Année. První z nich je klasickou verzí šampaňského nejvyšší kvality vyráběné z variací hroznů, převážně Pinotu noir (okolo 60 %). Naproti tomu směs Grand Année se vyrábí pouze ve velmi dobrých ročnících z Pinotu noir (65-70 %) a Chardonnay. Nejvyšší verzí šampaňského je pak Bollinger R.D. (recently disgorged = nedávno degoržované), což je Grand Année, které prochází mnohem delším zráním v místních sklepeních. Tato prodloužená doba na kalech se pohybuje mezi 8 -25 roky. Grand Année se vyrábí také ve verzi Rosé, vznikající přidáním červeného vína z vinice Cote aux Enfants, čímž šampaňské získá tělnatost a ovocnost. Posledním Bollingerem produkovaných šampaňským je Vignes à la Française, což je čistý Pinot noir vyráběný ve starých dubových nádobách z hroznů pocházejících ze třech jedinečných parcel v okolí Aÿ a Bouzy, jejichž keře jako zázrakem unikly zkáze, při které phylloxera zničila všechny vinice v oblasti Champagne.