BOLLINGER Grande Année 2015 (0,75l)
Popis
Ročník
Představte si rok 2015 – ročník plný výzev, ale i triumfů, který formoval charakter tohoto výjimečného šampaňského. Teplé a suché jaro odstartovalo vegetační sezónu s nevídanou vitalitou, slibujíce hojnost. Kvetení proběhlo bezchybně, a absence mrazů naplnila srdce pěstitelů optimismem. I když letní měsíce přinesly chladnější a vlhčí podmínky, mistrovské umění vinařů a příznivý, chladivý vítr udržely révu v bezpečí. Zářijové slunce pak přineslo magický závěr – teplé a suché dny, které dokonale dozrály hrozny a zachránily sklizeň. Každá kapka v tomto Bollingeru je odrazem této neúnavné práce a nezdolné vůle přírody.
Hrozny
Tento skvost se rodí z pečlivě vybraných odrůd: dominantních 69 % Pinot Noir, které dodává sílu a strukturu, a elegantních 31 % Chardonnay, pro svěžest a finesu.
Hrozny Pinot Noir pochází z legendárních vinic v Aÿ a Verzenay, zatímco Chardonnay, zdroj jeho brilantní kyselinky a minerality, čerpá svou podstatu z prestižních vinic Chouilly a Oiry.
Dosáž 8 g/l je mistrovským tahem, který podtrhuje dokonalou rovnováhu a připravuje vaše smysly na nezapomenutelný zážitek.
Zrání
Objevte tajemství, které dává tomuto Bollingeru jeho hlubokou duši. První kvašení části hroznů probíhá v dubových sudech starých úctyhodných 20 let. Tato tradiční metoda dodává vínu neuvěřitelnou komplexnost a hloubku, kterou moderní postupy prostě nedokážou napodobit. Během druhého kvašení je každá láhev uzavřena klasickým korkem, nikoliv korunkovým uzávěrem. Tento zdánlivě drobný detail umožňuje jemnou mikro-oxidaci, která víno vyvíjí k dokonalosti, obohacuje jeho charakter a propůjčuje mu jedinečnou hloubku. Je to proces, který nelze uspěchat – je to umění trpělivosti a tradice.
Chuť
Nechte se unést zlatavými odlesky, které jsou zrcadlem zralosti a nekompromisní kvality Bollinger. Již první přivonění je symfonií, kde se ovocné aroma snoubí s osvěžující vůní mořského vzduchu, evokující pocit letního dne na pobřeží. Objevíte tóny šťavnatých třešní, pikantního citronu, exotické kdoulí a opojného bergamotu. Následuje hlubší vrstva s jemnými doteky lískových oříšků a mandlí, doplněná o sladké nuance broskví a mirabelkové švestky. Prvotní pocit je jemná a intenzivní perlivost, která tančí na jazyku, následovaná nádhernou, ale neagresivní kyselinkou, jež probudí vaše smysly. Velmi jemná textura a minerální závěr přinášejí vynikající, dlouhotrvající dojem na patře, doprovázený komplexní chutí celého ovocného sadu a svěžích citrusů. Toto víno není statické; je to živoucí umělecké dílo, které se postupně rozvíjí a odhaluje svůj plný potenciál a intenzitu s každým dalším douškem.
Párování k jídlu
Pozvedněte své kulinářské zážitky na novou úroveň s tímto ročníkovým skvostem. Toto šampaňské je dokonalým společníkem pro pokrmy z krevet, kde jeho svěžest podtrhne sladkost mořských plodů. Pro skutečně nezapomenutelný moment ho zkuste s jemným filetem z pakambaly nebo s luxusními těstovinami s mořským ježkem. Každé sousto se promění v oslavu chutí, kde se harmonie a elegance snoubí v dokonalém tanci.
Pro nejlepší zážitek podávejte vychlazené na ideální teplotu mezi 10 a 12°C.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Bollinger se stal nedílnou součástí filmů s Jamesem Bondem. Jistě si vzpomenete, jak Bond vždy klidným hlasem pronese - šampaňské prosím - a na scénu "přichází" Bollinger.
Díky propojení s rodinou větví Villermontů sahá historie rodiny Bollinger v oblasti Champagne do 17. století. V této době už tato rodina vlastnila vinice v Aÿ a Cuis. V roce 1829 došlo v historickém městě Aÿ Atanasem de Villermont a Jacquesem Bollingerem k založení šampaňského domu. Již od počátku nebyla tato firma pouze výrobcem šampaňského, ale zároveň i pěstitelem vinné révy na nejlepších vinicích. S rostoucími požadavky na velké množství kvalitních hroznů následovalo zakoupení dalších vinic. Ve vlastnictví Bollingeru tak skončily některé z vybraných „cru“ v Louvois, Bouzy, Tauxiéres, Verzenay, Grauves, Bisseuil, Champvoisy, Passy-Grigny. Jako zatím poslední byly zakoupeny pozemky ve Vertus a Epernay. Tato expanze a získání celosvětové reputace bylo zákonitě spojeno s modernizací a rozšiřováním výroby. Od roku 1918 tak zakladatelův vnuk Jacques Bollinger postavil nové budovy a rozšířil sklepy. Jeho úsilí však bylo ukončeno předčasnou smrtí v roce 1941. Pokračování tak spočinulo na bedrech jeho ženy Lily, která se tohoto úkolu chopila s obrovským odhodláním a úsilím. Dokázala v programu svého zesnulého muže pokračovat nejen během těžkého válečného období, ale také v dalších třiceti letech a stala se tak legendou nejen v rodině Bollingerů, ale i v celé oblasti Champagne. Společnost zůstává nadále nezávislou a její firemní know-how je předáváno z generace na generaci. Od roku 1994 je firma řízena Ghislainem de Montgolfierem, což je zakladatelův pra-pravnuk. V současnosti Bollinger obhospodařuje 151 hektarů vinic, nacházejících se v klasifikaci grand cru nebo premier cru. Díky tomuto množství je Bollinger jedním z mála domů, který dokáže své požadavky na hrozny ze 70 % uspokojit svojí vlastní produkcí. Na vinicích dominuje Pinot noir, který je zároveň dominantním ve vyráběných směsích a určuje tak styl a charakter Bollingeru. Dále se zde pěstuje Chardonnay a Meunier. Při lisování hroznů si Bollinger ponechává pouze šťávy z prvního lisování, tzv. cuvée. Výsledky druhého lisování, tzv. taille jsou odprodány. Výjimkou tvoří taille z Chardonnay, které je v případě velmi dobrého ročníku uchováno. První fermentace probíhá oddělené pro jednotlivé crus a odrůdy. V průměrných nebo špatných ročnících, kdy je víno křehké a je potřeba mít nad fermentací lepší kontrolu, většina vín kvasí v malých nerezových tancích s kontrolovanou teplotou. Naproti tomu při dobré nebo výborné sklizni se k tomuto účelu používají dubové nádoby o obsahu 205, 225 a 400 litrů. Tyto nádoby jsou již dostatečně staré, aby víno neovlivnily dubovým aroma či taniny a zůstalo pouze přírodní aroma a chutě vína. Jako málokterý producent šampaňského produkuje Bollinger pouze dvě rozdílné směsi: Special Cuvée a Grande Année. První z nich je klasickou verzí šampaňského nejvyšší kvality vyráběné z variací hroznů, převážně Pinotu noir (okolo 60 %). Naproti tomu směs Grand Année se vyrábí pouze ve velmi dobrých ročnících z Pinotu noir (65-70 %) a Chardonnay. Nejvyšší verzí šampaňského je pak Bollinger R.D. (recently disgorged = nedávno degoržované), což je Grand Année, které prochází mnohem delším zráním v místních sklepeních. Tato prodloužená doba na kalech se pohybuje mezi 8 -25 roky. Grand Année se vyrábí také ve verzi Rosé, vznikající přidáním červeného vína z vinice Cote aux Enfants, čímž šampaňské získá tělnatost a ovocnost. Posledním Bollingerem produkovaných šampaňským je Vignes à la Française, což je čistý Pinot noir vyráběný ve starých dubových nádobách z hroznů pocházejících ze třech jedinečných parcel v okolí Aÿ a Bouzy, jejichž keře jako zázrakem unikly zkáze, při které phylloxera zničila všechny vinice v oblasti Champagne.