Párování šampaňského s jídlem: Grilování

Sezóna letního grilování je konečně opět tady! Pohodové víkendové odpoledne, teplo, přátelé, dobrá nálada a rozpálený gril, na který se dá dát skoro cokoli. Steaky, burgery, klobásky či zelenina - stačí si vybrat! A pokud přemýšlíte nad tím, co k tomu všemu pít, tak máme pro vás pár tipů!

 

Vepřové a klobásky

Začínáte-li grilování vždy bílými bavorskými či norimberskými klobáskami, tak je neváhejte doplnit Blanc de Noirs. Tedy šampaňským vyrobeným pouze z modrých hroznů. Ve většině Blanc de Noirs převažuje Pinot Noir, které dává vínu sílu a tělo, takže spojení s klobáskami či vepřovým steakem bude perfektní. Jen pozor v případě vepřových steaků se vyvarujte velmi kořeněným marinádám, ty mají tendenci vše ostatní zastínit. Marinádu můžete zaměnit například za švestkovou omáčku - člověk má nad ní kontrolu s každým soustem.

 

 

Steaky

Pokud mají být hlavní hvězdou grilování hovězí steaky, tak doporučujeme sáhnout po šampaňském, které je unese. Překvapivě Rosé vyrobené macerací je přesně to pravé! (Více o výrobě zde.) Tato rosé v sobě mívají lehké třísloviny, takže si poradí i s výraznější chutí grilovaného masa. Šampaňské si drží svou přirozenou lehkost, takže jídlo nepřebije, pouze krásně doplní.

 

 

Burger

Jestliže jsou hlavní položkou na vašem „grilovacím menu“ burgery, tak sáhněte po klasickém brutu, který má v sobě Pinot Noir, Chardonnay i Meunier. Většinou si každý host staví svůj Burger jinak. Ať už máte k dispozici čerstvá rajčata, listový salát a cibuli nebo jen zeleninu z grilu, každý sáhne po jiných ingrediencích. A výsledek se bude vždy lišit. Proto je v tomto případě krása v jednoduchosti. Burger bývá většinou hlavně slaný, umami, lehce kyselý a šťavnatý - to jsou všechno atributy, kterým klasický brut umí krásně sekundovat, právě tím, že má v sobě všechny tři odrůdy.

 

 

Grilování je jednoznačně o sdílené pohodě ve všech ohledech. Snad jediný časový údaj, který je daný je, kdy mají dorazit hosté. Ale v kolik se bude co přesně podávat je už nepodstatné. Takže je jasné, že nikdo nechce přesný rozpis toho, co se k čemu bude pít. Stačí buď vybrat ten zlatý hřeb grilování nebo jen promyslet, co půjde na gril jako první, ať víte, co první chladit. A nebo až se vás hosté budou ptát, co mají přinést, můžete je správně nasměrovat.