JACQUES SELOSSE SOUS LE MONT (0,75L)
Popis
Připravte se na zážitek, který překračuje hranice obyčejného šampaňského a redefinuje luxus. Vstupte do světa, kde se rodí legendy.
Zde, na ikonickém Grand Cru pozemku „Sous le Mont“ v Mareuil-sur-Aÿ, se z majestátní odrůdy Pinot Noir rodí něco naprosto mimořádného. Název „Sous le Mont“ – „Pod horou“ – dokonale vystihuje jeho jedinečnou polohu na svahu, která propůjčuje každé kapce nezaměnitelný charakter a minerální hloubku. Využívá se zde i unikátní systém Solera, který dodává vínu neuvěřitelnou komplexnost, vrstevnatost a konzistenci napříč ročníky.
Za touto mistrovskou kreací stojí Anselme Selosse z Domaine Jacques Selosse v Avize, vizionář, který v roce 1980 navždy změnil tvář Champagne. Inspirován studiemi oenologie v Burgundsku, Anselme přenesl do svého rodného kraje revoluční filozofii: radikálně minimalistický, ale nekompromisní přístup ve vinici i ve sklepě. Žádná umělá hnojiva, žádné herbicidy, žádné pesticidy. S jedněmi z nejmenších výnosů v celém Champagne zajišťuje, že každá hrozna nese maximální koncentraci chuti a aromatu, čímž maximálně zachycuje a vyjadřuje autentičnost svých vinic.
Vinařství Jacques Selosse vlastní pečlivě vybraných cca 7,5 ha vinic v nejprestižnějších Grand Cru obcích, jako jsou Avize, Cramant, Oger, Le Mesnil-sur-Oger, Aÿ, Ambonnay, a také 1er Cru Mareuil-sur-Aÿ. Hrozny se sklízejí o 3–4 týdny později, v plné fyziologické zralosti, což zaručuje explozivní bohatství, hloubku a komplexitu, které u běžného šampaňského jen tak nenajdete. Ke každému ročníku a každé vinici přistupuje Anselme s individuální péčí a respektem, aby dosáhl maximálního potenciálu.
Primární fermentace moštu vždy probíhá spontánně v dřevěných sudech různých velikostí (228 l, 400 l, 600 l), přičemž nové sudy tvoří maximálně 16-20 %. Vína zrají nejméně rok na jemných kvasničních kalech, což jim dodává luxusní krémovou texturu a neuvěřitelnou hloubku chuti. Malolaktická fermentace probíhá jen někdy, a konzervant SO2 se používá minimálně, což podtrhuje čistotu a pravost projevu tohoto výjimečného Champagne. Rezervní vína pro systém Solera stráví rok ve velkých sudech (foudres) a poté jsou uložena do nerezových tanků, čímž se vrství komplexita a historie v každé lahvi. Vína jsou bez dozáže nebo s minimální dávkou, aby se odhalila jejich pravá, nezkreslená duše a esence terroir.
Jacques Selosse Sous le Mont není jen Champagne – je to umělecké dílo, manifest terroir a důkaz, že pravá revoluce začíná v úctě k půdě. Svými plnými a charakterními víny rozpoutal vlnu emocí po celém světě a inspiroval generace špičkových vinařů, včetně jmen jako Egly-Ouriet či Ulysse Collin. Není divu, že jsou jeho díla často označována jako „Burgundsko s bublinkami“ – prožijte tuto analogii naplno. Pro nejlepší expresi Selossových vín jsou vhodné velké sklenice burgundského tvaru, doporučuje se provzdušnění před servírováním a zbytečně víno nepodchlazovat. Objevte plnou, bohatou a neuvěřitelně komplexní expresi tohoto mistrovského kousku.
Dopřejte si privilegium vlastnit a ochutnat JACQUES SELOSSE SOUS LE MONT. Toto není jen nápoj, je to pozvánka k objevení skutečné duše Champagne, zážitek, který se zapíše do vaší paměti. Vaše cesta k nekonečné eleganci a nezapomenutelným zážitkům začíná právě teď. Nenechte si ujít tento klenot!
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Vyhlášený šampaňský dům Selosse se nachází ve vesnici Avize, která se nachází v Côte de Blancs. Rodinný majetek, který zahrnuje téměř 8 hektarů vinic v porostech Avize, Cramant, Oger, Le Mesnil-sur-Oger, Ay, Mareuil-sur-Aÿ a Ambonnay.
Historie
Rodiče Anselma Selosse rodiče provedli svou první vinifikaci v roce 1964. O deset let později dostal Anselme klíče od panství. Svou profesionální kariéru tak zahájil tím, co se stalo celoživotním procesem pozorování, pokusů a omylů a rozjímání o jeho vinařských metodách a praktikách.
Od roku 1990 do roku 1996 byly ve vinicích uplatňovány principy agrobiologie, od roku 1996 se zaměřil na biodynamiku. V roce 2002 se Anselme distancoval od biodynamické doktríny, vzepřel se obvyklým kódům a procesům, protože nechtěl mít žádný podíl na ovlivňování přírody. Začaly ho inspirovat myšlenky a úvahy Masanobu Fukuoay a permakultuře.
Za posledních dvacet let vyvinula rodina Selosse svůj vlastní systém vinohradnictví, což je přístup, který se neřídí žádnou předem stanovenou metodou, ale spíše se neustále přizpůsobuje okolnostem a počasí. Aby vysvětlili svou filozofii týkající se vinné révy, Anselme a Guillaume často odkazují na „sběrače“, tedy ty, kteří se vydávají do přírody sklízet úrodu a sbírat tam nalezené ovoce: „Primum non nocere“. Za prvé, neubližuj…
Jak se blíží čas předání klíčů další generaci v Domaine Jacques Selosse, syn Anselma a Corinne, Guillaume, se od roku 2012 připravuje jít ve stopách svého otce. Během doby, kdy pracoval bok po boku se svým otcem, přirozeně rozvíjel své vlastní vinařské dovednosti a sklony, které do budoucna jistě propůjčí vínům jedinečnou identitu.