JACQUES SELOSSE INITIAL BRUT (0,75L)
Popis
Vstupte do světa, kde se tradice snoubí s revolucí a každý doušek je cestou do nitra legendy. Představujeme JACQUES SELOSSE INITIAL BRUT (0,75L) – šampaňské, které není jen nápoj, ale příběh. Je to čistá esence 100% Chardonnay, pečlivě asamblovaná ze tří po sobě jdoucích ročníků, pocházejících z nejprestižnějších grand cru vinic Avize, Oger a Cramant, zejména z jejich sluncem políbených níže položených svahů.
Toto mistrovské dílo pečlivě zraje minimálně 3 roky do degoržáže, aby se rozvinul jeho plný a komplexní charakter. S precizní dozáží 5 g/l, která dokonale podtrhuje jeho přirozenou krásu, se stává symbolem elegance a mistrovství.
Za touto výjimečnou lahví stojí muž, který změnil tvář Champagne – Anselme Selosse z Domaine Jacques Selosse. Po studiu oenologie v Burgundsku přenesl tamní radikální filozofii do svého rodného Avize a v roce 1980 způsobil revoluci. Jeho minimalistický přístup ve vinici je legendární: žádná umělá hnojiva, herbicidy či pesticidy, a jedny z nejnižších výnosů v celém regionu Champagne. Vše s jediným cílem – maximálně zachytit absolutní autentičnost a duši svých vinic.
Vlastní celkem přibližně 7,5 hektarů vinic v ikonických Grand Cru obcích Avize, Cramant, Oger, Le Mesnil-sur-Oger, Aÿ, Ambonnay a také 1er Cru Mareuil-sur-Aÿ. Hrozny z nich sklízí v plné fyziologické zralosti, často o 3–4 týdny později, než je v kraji běžné. Ke každému ročníku a každé parcele přistupuje s individuální péčí a úctou.
Primární fermentace moštu probíhá vždy spontánně v dřevěných sudech různých velikostí (228 l, 400 l a 600 l), s novými sudy tvořícími maximálně 16–20 %. Vína leží alespoň rok na jemných kvasničních kalech. Malolaktická fermentace probíhá selektivně a konzervant SO2 se používá minimálně, což zaručuje nefalšovaný projev terroiru. Rezervní vína stráví rok ve velkých sudech (foudres) a poté jsou uložena v nerezových tancích, což jim dodává hloubku a komplexitu.
Výsledkem jsou plná, charakterní vína, která záhy zvedla vlnu emocí a inspirovala celou generaci vinařů, včetně takových ikon jako Egly-Ouriet či Ulysse Collin. Jeho vína jsou často nazývána jako "Burgundsko s bublinami" – a je to přirovnání, které dokonale vystihuje jejich bohatost a komplexitu.
Pro plné vychutnání tohoto mistrovského díla doporučujeme podávat v velkých sklenicích burgundského tvaru, ideálně po krátkém provzdušnění, a nikdy příliš podchlazené. Dopřejte si zážitek, který překračuje běžné chápání šampaňského. JACQUES SELOSSE INITIAL BRUT není jen láhev, je to investice do okamžiku, který si zapamatujete navždy.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Vyhlášený šampaňský dům Selosse se nachází ve vesnici Avize, která se nachází v Côte de Blancs. Rodinný majetek, který zahrnuje téměř 8 hektarů vinic v porostech Avize, Cramant, Oger, Le Mesnil-sur-Oger, Ay, Mareuil-sur-Aÿ a Ambonnay.
Historie
Rodiče Anselma Selosse rodiče provedli svou první vinifikaci v roce 1964. O deset let později dostal Anselme klíče od panství. Svou profesionální kariéru tak zahájil tím, co se stalo celoživotním procesem pozorování, pokusů a omylů a rozjímání o jeho vinařských metodách a praktikách.
Od roku 1990 do roku 1996 byly ve vinicích uplatňovány principy agrobiologie, od roku 1996 se zaměřil na biodynamiku. V roce 2002 se Anselme distancoval od biodynamické doktríny, vzepřel se obvyklým kódům a procesům, protože nechtěl mít žádný podíl na ovlivňování přírody. Začaly ho inspirovat myšlenky a úvahy Masanobu Fukuoay a permakultuře.
Za posledních dvacet let vyvinula rodina Selosse svůj vlastní systém vinohradnictví, což je přístup, který se neřídí žádnou předem stanovenou metodou, ale spíše se neustále přizpůsobuje okolnostem a počasí. Aby vysvětlili svou filozofii týkající se vinné révy, Anselme a Guillaume často odkazují na „sběrače“, tedy ty, kteří se vydávají do přírody sklízet úrodu a sbírat tam nalezené ovoce: „Primum non nocere“. Za prvé, neubližuj…
Jak se blíží čas předání klíčů další generaci v Domaine Jacques Selosse, syn Anselma a Corinne, Guillaume, se od roku 2012 připravuje jít ve stopách svého otce. Během doby, kdy pracoval bok po boku se svým otcem, přirozeně rozvíjel své vlastní vinařské dovednosti a sklony, které do budoucna jistě propůjčí vínům jedinečnou identitu.