Novinka

LOUIS ROEDERER Vintage Rosé 2017 (0,75l)

LOUIS ROEDERER Vintage Rosé 2017: Jemné bublinky a sametová struktura. Chuť je měkká, šťavnatá s tóny nektarinky a broskve. Objevte svěží, pikantní charakter s nádechem hořkosti.

  • Na skladě
2 290 Kč
Kategorie: Louis Roederer
Velikost lahve: 0,75l
Země původu: Francie
Oblast: Champagne
Barva / Typ: Růžové
Obsah cukru: Brut
Ročník: 2017
Balení: Holá láhev
 

ROČNÍK

Rok 2017: Ročník plný výzev a triumfu, kde každý sluneční paprsek a každá kapka deště formovaly budoucí mistrovské dílo. Teplé a suché jaro nastartovalo vegetační sezónu s nevídanou vitalitou, slibujíc bohatou úrodu. Navzdory chladnějšímu červenci a srpnovým dešťům, které testovaly odolnost vinic, zasáhla příroda s nečekanou milostí. Příznivé zářijové slunce a teplé dny přinesly zázrak – hrozny dozrály k dokonalosti, zachránily sklizeň a vtiskly tomuto Rosé jeho nezaměnitelnou hloubku a charakter. Je to příběh houževnatosti a šampaňského, které vzdoruje nepřízni osudu.

 

HROZNY

V srdci LOUIS ROEDERER Vintage Rosé 2017 leží pečlivě vybrané odrůdy: 62 % Pinot Noir a 38 % Chardonnay. Tyto ušlechtilé hrozny pochází z nejprestižnějších vinic – Grand Cru v Chouilly a Premier Cru v Cumières. Louis Roederer s mistrovskou péčí využívá Pinot Noir z nesmírně starých vinic, které přinášejí hrozny s výjimečnou zralostí, neuvěřitelnou koncentrací a podmanivou vůní, jež se dotkne vašich smyslů.

Tajemství jeho neodolatelného růžového odstínu a komplexnosti spočívá v dlouhé a jemné maceraci Pinot Noir. Tento unikátní proces nejenže extrahuje šťavnatou zralost hroznů, ale zároveň brilantně zachovává jejich ohromující, slanou svěžest. A to není vše! Během této macerace se strategicky přidává část šťávy z Chardonnay, aby společně prošly kvašením a dosáhly absolutní harmonie a dokonalého spojení obou odrůd. Výsledkem je šampaňské, které vypráví příběh o preciznosti a vášni.

 

ZRÁNÍ

Každá kapka LOUIS ROEDERER Vintage Rosé 2017 je výsledkem mistrovského zrání. Nejprve projde 21 % hroznů prvním kvašením v dubových sudech, což vínu propůjčí komplexní hloubku a subtilní tóny. Následně u 4 % vína probíhá malolaktická fermentace, která zjemňuje jeho strukturu a dodává mu sametovou hladkost. Ale skutečné kouzlo se děje ve sklepích Louis Roederer, kde šampaňské zraje úctyhodných minimálně 6 let na kvasinkách. Tato trpělivost a oddanost tradici vytváří šampaňské s nevídanou komplexností, finesou a duší, připravené okouzlit vaše chuťové pohárky.

Dosáž: 8 g/l

 

CHUŤ

Připravte se na symfonii smyslů. LOUIS ROEDERER Vintage Rosé 2017 se ve vaší sklenici představí v nádherném lososově růžovém odstínu s jemnými měděnými odlesky, doprovázeném kaskádou energických a živých bublinek, které tvoří tanec světla.

Vůně je letní buket výjimečné intenzity a svěžesti. Ucítíte lákavé tóny zralého, šťavnatého peckovitého ovoce, jako jsou divoké broskve, mistrně doplněné pikantním červeným ovocem – čerstvým červeným rybízem. Celý buket je povznesen jiskrnými citrusovými tóny krvavého pomeranče, které dodávají vůni nečekanou energii. A s každým dalším nádechem se odhalují džemovité tóny červených meruněk z Roussillonu, které zanechávají v paměti nezapomenutelný otisk.

Na patře vás obejme chuť, která je měkká, šťavnatá a neuvěřitelně koncentrovaná. Okamžitě se projeví charakteristická křídová, slaná svěžest, která dodává vínu smyslnost a až hmatatelnou jemnost. Šťavnatá nektarinka, zralá broskev a voňavý citrón společně vytvářejí svěží, pikantní charakter, podpořený subtilním nádechem hořkosti, který dodává komplexitu. Měkké a jemné bublinky laskají patro, propůjčují vínu sametovou strukturu a zanechávají pocit absolutního luxusu.

Závěr je dlouhý, lahodný a lehce slaný, s nenápadnými tříslovinami, které harmonicky doplňuje neuvěřitelná suchá křídovost, zvoucí k dalšímu doušku. Je to zážitek, který zůstane s vámi.

 

PÁROVÁNÍ K JÍDLU

Tento majestátní ročníkový Rosé si samozřejmě můžete vychutnat naprosto samotné – jako hvězdu večera, která nepotřebuje doprovod. Ale pokud hledáte dokonalou harmonii, krásně doplní jemné delikatesy jako je sushi, sashimi či lososový tataráček, kde jeho svěžest a komplexnost rozzáří každé sousto. Plánujete-li šampaňské jako zlatou tečku na závěr vašeho kulinářského zážitku, pak doporučujeme neodolatelnou kombinaci s malinovým koláčem či vzdušným dezertem Pavlova. Nechte se unést dokonalým spojením chutí!

Pro nejintenzivnější prožitek z jeho dokonalosti doporučujeme podávat při teplotě 10 - 12°C – přesně tak, jak si mistr zaslouží.

Nenechte si ujít příležitost vlastnit kus historie a výjimečné kvality. Dopřejte si LOUIS ROEDERER Vintage Rosé 2017 a pozvedněte své okamžiky na novou úroveň elegance a požitku.
Vaše cesta k nezapomenutelným zážitkům začíná právě teď.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:

lr_logo2V roce 1776 založili otec a syn Duboisovi v Reims vinařství, které později prodali Nicolasovi Schreiderovi. Od roku 1819 jej vlastní a spravuje jedna stejná rodina. Vinařství Louis Roederer je dnes jedním z posledních velkých stále nezávislých "Maison de Champagne", který vždy řídili a stále řídí skuteční odborníci.

Louis Roederer se narodil v roce 1809 ve Štrasburku a společníkem ve vinařství svého strýce Nicolase Schreidera se stal již ve svých osmnácti letech. O šest let později pak podnik zdědil, pojmenoval ho podle sebe a v následujících letech dovedl k nečekanému rozmachu. S pomocí svého bratra Eugéna a Huga (Hugues) Kraffta, neúnavného obchodního cestujícího hovořícího mnoha jazyky, se prodeje během jeho života zvýšily o 600 000 lahví, ze 100 000 na 700 000 lahví ročně. Roku 1870 převzal vinařství jeho syn Louis Roederer II. Zajímavostí je, že Louis junior byl přímo posedlý knihami. Jeho knihovna, s díly a výkresy z 18. století, je považována, po té v Château Chantilly, za druhou největší a nejskvostnější ve Francii. Pod jeho taktovkou dosáhla champagnes Roederer dalšího skvělého úspěchu – prodej dvou a půl milionů lahví v roce 1872, z čehož 666 000 lahví tohoto skvělého šumivého vína putovalo do Ruska (na carský dvůr) a 390 000 lahví do Spojených států amerických. Tento úspěšný vinař však zemřel v roce 1880 v pouhých 34 letech. Vzkvétající podnik po něm přebírá jeho sestra Léonie a její manžel Jacques Olry a po nich jejich děti Louis-Victor a Léon Olry-Roederer, který musel čelit nejednomu úskalí, jenž mu osud připravil – 1. světové válce v letech 1914 až 1918, Říjnové revoluci v Rusku, kvůli které přišlo vinařství o svého největšího odběratele, americké prohibici v roce 1919 a krizi v roce 1929. Léon, známý pro svou eleganci „sportmana“, svými hřebčíny, loveckým vybavením nebo zřízením podnikových odborů, tak po své smrti v roce 1932 zanechal Maison značně oslabený. Jeho obdivuhodná žena Camille Olry-Roederer, která řídila vinařství více než 40 let, vyvedla podnik obrovskou pílí a odhodláním z vinařského stínu. V roce 1979 po ní nastoupil do čela vinařství její vnuk Jean-Claude Rouzaud, vážený enolog, který nastolil politiku upřednostňování kvality nad kvantitou. Vedle řízení „admirálského“ podniku zahájil rozvoj celé řady velkých vín nejen v Champagne, ale také v Bordeaux, v Provence, v Portugalsku a v Kalifornii. Syn Jean-Clauda, Frédéric Rouzaud, převzal řízení podniku v roce 2006 a pozdvihl ambice podniku mezi skupinu velkých vín na světové úrovni.

Cristal – šampaňské carů
Již od první poloviny 19. století věděl Louis Roederer jak dobýt velké trhy jako byla německá knížectví, Holandsko, Švédsko a především pak významný ruský trh. Velký milovník těchto vín, car Alexandr II. poslal svého dvorního sommeliera do Remeše, aby mu přivezl speciální cuvée, tzn. že se podílel spolu se sklepmistrem podniku Roederer na jeho stvoření. Když se v podniku dozvěděli, že je car rozhořčen tím, že lahve se nijak neodlišují od lahví obyčejných smrtelníků, povolali vlámského mistra sklenáře, jenž byl proslulý výrobou úchvatných nebarvených křišťálových lahví s rovným dnem… Tak se zrodil i název mýtického "cuvée de prestige" - Cristal v "nejjasnější" lahvi náležitě ozdobené císařskými znaky.
Za vlády Mikuláše II. se Maison Louis Roederer stal "Oficiálním dodavatelem Ruského císařského dvora", ale říjnová revoluce toto půl století trvající aristokraticko-chuťové souznění ukončila. Na konci dvacátých let 20. století se Cristal vrátil na honosné evropské stoly a později i na ty světové, od té doby je zcela nemožné uspokojit poptávku po tomto skvostu. Jeho sláva je skutečně oslňující.
214 hektarů vinic se rozkládají ve třech hlavních výrobních zónách v Champagne Montagne de Reims, Vallée de la Marne a Côte des Blancs. Množství hroznů z těchto vinic pokryje dvě třetiny potřeb vinařství, což umožňuje perfektní kontrolu nad výrobou šampaňského. Většina vinařů totiž musí hrozny nakupovat.
Základní osobitost šampaňského spočívá v umění scelovat vína z různých terroirs. Díky bohatosti a různorodosti svých vinic může Louis Roederer využívat obrovské palety vín pro scelování. Drží v ruce všechny trumfy pro sestavení svých cuvées. Vína se však nepoužijí hned. Některá z nic putují mezi "rezervy vinařství" do velkých dubových sudů: přijdou na řadu při scelování šampaňského Brut Premier, aby udržela neměnnost Roederer stylu, nebo poslouží jako expediční likér. Několik tisíc litrů vína vyzrává řadu let ve více než 150 velkých dubových sudech. Jsou to tzv. "rezervní vína". Představují velmi značnou a důležitou investici společnosti: finanční náklady na uskladnění, údržba dřevěných kádí, klimatizace ve skladu, neustálý dohled nad vývojem vína…