Philipponnat Royal Reserve Non Dosé (0,75l)
Popis
Cuvée odrůd 65% Pinot Noir, 30% Chardonnay a 5% Pinot Meunier, většina hroznů pochází z vinic kategorie 1er Cru a Grand Cru. 20-30% rezervních vín zraje v dřevěných sudech pomocí systému solera kvůli lepšímu spojení starších a mladších vín. U vína probíhá částečná jablečno-mléčná fermentace. Zrání na kalech v lahvi minimálně po dobu 3 let. Dozáž 0 g/l. Světle zlatá barva. Aroma lipového květu a hlohu. V živé chuti lze nalézt citrusové plody, čerstvá jablka a tóny opečeného chleba. Vhodné jako aperitiv, se syrovými rybami a mořskými plody, ideální doplněk japonské kuchyně. Víno je v nejvhodnější kondici pro konzumaci 6-18 měsíců po degoržáži, ale zároveň dokáže zrát i několik let v lahvi.
Historie vinařství, které je řazeno mezi nejlepší producenty v Champagne, sahá až do roku 1522, kdy se tehdejší členové rodiny stali dodavateli vína na královský dvůr. Vinařství sídlící v obci Mareuil-sur-Aÿ vlastní 17 ha nejlepších 1er Cru a Grand Cru vinic s odrůdou Pinot Noir, perlou mezi nimi je šestihektarová Clos de Goisses, nejstarší single vinice v Champagne.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Samotná historie domu Philipponnat sahá až do roku 1522, kdy se stali tehdejší členové rodiny oficiálními dodavateli vína na královský dvůr Ludvíka XIV. Bylo to ještě v době, kdy v regionu Champagne vznikala pouze tichá vína. Samotná výroba šampaňského se rozběhla v polovině 19. století a značka Champagne Philipponnat, jak je známa dnes, vznikla v roce 1910 kdy byla založena bratry Augustem a Pierrem Philipponnat.
V současné době činí roční produkce 600 000 lahví. K dosažení co možná nejlepší kvality se pyšní vlastnictvím 17 ha vinic Pinot Noir Premier Cru a Grand Cru v oblastech Ay, Mareuil sur Ay, Mutigny a Avenay. Perlou mezi těmito vinicemi je šestihektarová Clos des Goisses. Řada předních kritiků řadí Champagne Philipponnat mezi nejlepší světové producenty šampaňského.