Ardbeg 10 YO 46% (0,7l) v dárkové krabičce

  • 1 z 2

Naprostá rovnováha a hloubka. Svůdná kombinace stop kouře a zeminy s toffee a espressem. Zřetelné aroma medické a fenolové, svěží citrusy s rostlinnými příznaky bílého vína. Nezapře ani meloun, hrušku a ozvěny moře, jódu a uzených ryb. Obsah alkoholu 46%, nefiltrovaná. 


  • Na skladě
1 095 Kč
Kategorie: Ardbeg
Velikost lahve: 0,7l
Země původu: Skotsko
Oblast: Islay
Blend: Single malt
 

Naprostá rovnováha a hloubka. Svůdná kombinace stop kouře a zeminy s toffee a espressem. Zřetelné aroma medické a fenolové, svěží citrusy s rostlinnými příznaky bílého vína. Nezapře ani meloun, hrušku a ozvěny moře, jódu a uzených ryb. Obsah alkoholu 46%, nefiltrovaná. 

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:

ardberg_logo

Palírnu Ardbeg založil v roce 1794 Alexander Stewart. Na tomto místě byla již dávno před tím známá černá palírna. Palírna Ardbeg krátce po svém založení zkrachovala a v roce 1815 byla znovuotevřena Johnem MacDougallem. V majetku jeho rodiny zůstala až do roku 1977, kdy ji koupil Hiram Walker. V letech 1981 až 1989 a 1996 až 1997 byla palírna uzavřena. Palírnu vlastnil v letech 1976 až 1996 Hiram Walker, který ji koupil za 300.000 liber. V roce 1997 koupila palírnu společnost Glenmorangie plc. za 7 milionů liber (prý 5 mil. za palírnu, 1,7 za zásoby a 0,3 za značku). Palírna prošla v roce 2000 renovací a jsou v ní nainstalovány naprosto přesné repliky destilačních zařízení.

Používanou vodu vede palírna 5 km přes rašeliniště z Loch Arinambeast a Loch Uigedail. Přibližně do roku 1980 fungovala sladovna přímo v palírně Ardbeg, nový majitel však sladování postupně omezil až úplně ukončil a silně rašelinovitý slad nakupuje v Port Ellen. Lze se proto setkat s hodnocením whisky i podle toho jaký slad byl použit při její výrobě. Říká se, že John MacDougall, který palírnu znovuotevřel, byl tak hrdý na svůj klan, že dokonce zaplatil u soudu pokutu za jakéhosi MacDougalla, kterého nikdy předtím neviděl, neboť podle něj se nikdo s tímto jménem nemohl dopustit ničeho špatného. Ardbeg je whisky plná, robustní s kouřovým nádechem a díky vodě z rašelinišť má vysoký obsah fenolů. Většina produkce zraje v sudech po sherry.

Jim Murray hodnotí whisky z palírny Ardbeg velmi vysoko. Říká: Ardbeg produkuje sladovou whisky, kterou lze označit za bezchybnou. Doušek tohoto nápoje, nejprve zahřátého v dlani a pak pomalu převalovaného po celé ústní dutině, musí být důvodem, proč nám byly dány chuťové buňky (hodnocení se vztahuje ke starším plněním whisky - cca whisky destilovaná do roku 1976). Dříve byly produkty této palírny prezentovány spíše nezávislými stáčírnami, nyní se ovšem palírna snaží prosadit hlavně sama.

Vybrané sudy ze zvláště vydařených ročníků 1974 a 1975 zrají na 30-ti letou Ardbeg Vintage. Je 2,5x destilovaná, část se totiž redestiluje, aby vynikly chuťové prvky. Říká se, že má keltské charisma.