Fleury Pére & Fils Sonate 2011 Extra Brut (0,75l)
Popis
Připravte se na zážitek, který překoná vše, co jste dosud ochutnali. Představujeme čtvrté vydání mistrovské edice Fleury Pére & Fils Sonate 2011 Extra Brut – klenot, který vznikl pod rukama Jeana Sébastiena s bezkonkurenční pečlivostí a hlubokým citem pro detail. A to nejlepší? Toto šampaňské je vinifikované zcela bez sulfátů, čistá esence terroir a inovace.
Ročník
Ročník 2011. Rok, který v Champagni prověřil ty nejlepší. Zatímco ostatní se potýkali s nepředvídatelným počasím, vinaři z Fleury Pére & Fils proměnili výzvu v triumf. Jarní horko a sucho, následované letními dešti, vytvořily podmínky, které vyžadovaly nekompromisní mistrovství. A výsledek? Víno, které nese pečeť ročníku 2011 jako důkaz své neobyčejné síly a adaptability – skutečný odkaz odolnosti a geniality.
HROZNY
Srdcem tohoto šampaňského jsou majestátní 35 let staré vinice, z nichž pochází dokonalé spojení 60 % odrůdy Pinot Noir a 40 % Chardonnay. Každý hrozen, nasáklý historií a energií zralé révy, přináší do láhve hloubku a komplexnost, kterou v mladších vínech nenajdete. Je to alchymie přírody a času, která tvoří základ nezapomenutelného charakteru.
ZRÁNÍ
Tajemství jeho neuvěřitelné hloubky spočívá v trpělivosti. Toto šampaňské zrálo minimálně 3 roky ve sklepě na kvasinkách, kde získalo svou jedinečnou eleganci a komplexitu. S precizní dosáží pouhých 2 g/l (Extra Brut) se odhaluje jeho skutečná podstata – ryzí, nefalšovaná chuť, která neponechává nic náhodě a nechává promluvit samotné víno.
CHUŤ
Nechte se uchvátit vizuálním tancem. Intenzivní zlatavá barva se snoubí s elegantními proudy jemných bublinek, které stoupají k povrchu a vytvářejí sametově krémovou pěnu. Přivoňte a nechte se unést živou vůní čerstvého žlutého ovoce, které se prolíná s opojnými tóny jemně pražených oříšků. A pak ten okamžik – první doušek. Okamžitě pochopíte, proč je toto víno označováno za plné, velkorysé a naprosto originální. Každá kapka se rozvine na patře v explozi komplexních chutí, aby vyvrcholila v nekonečně dlouhém, minerálním závěru, který vám připomene jeho vznešený původ.
PÁROVÁNÍ K JÍDLU
Ať už hledáte dokonalého společníka pro výjimečný okamžik, nebo si chcete dopřát čistou radost, toto speciální šampaňské je stvořeno pro vás. Vychutnejte si ho samotné a nechte se unést jeho komplexností, nebo jej povzneste na novou úroveň s gurmánskými kombinacemi. Představte si ho s bohatým houbovým rizotem, jemnými mrkvovými noky, rafinovanými koláčky s parmezánem a hruškou, nebo prostě s krémovým sýrem Chaource. Každá kombinace odhalí novou dimenzi chuti. Je čas dopřát si to nejlepší!
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Champagne Fleury bylo založeno Emilem Fleurym v roce 1895 a nachází se v jižní části Côte des Bar v malebné vesničce Courteron. Jsou skutečnými průkopníky biodynamiky v Champagne. Emil Fleury byl vůbec prvním, kdo po epidemii phylloxery znovu osadil zdejší vinice odrůdou Pinot noir. Rozhodnutí produkovat vlastní šampaňské bylo učiněno jeho synem Robertem Fleurym kvůli krizi v roce 1929, kdy došlo k významnému poklesu ceny hroznů. Tímto krokem se Champagne Fleury stalo jedním z prvních výrobců vlastního šampaňského v Côte des Bar. Pokusy o změnu způsobu hospodaření na vinicích sahají již do počátku sedmdesátých let, když Jean-Pierre Fleury syn Roberta Fleuryho začal půdu obdělávat ručně s významným začleněním kompostu. Tento krok mu umožnil upuštění od používání herbicidů a syntetických hnojiv. Přeměna na biodynamický způsob hospodaření byla logickým krokem, který uskutečnil v roce 1989 u prvních 3 ha vinic. Výsledky byly natolik pozitivní, že se o pouhé tři roky později rozhodl přeměnit i zbytek vinic. Dnes obhospodařují 15 ha půdy, čímž se stávají největším biodynamickým producentem v celém regionu Champagne. Pozitivní zkušenosti s biodynamikou inspirovaly i dva majitele sousedních parcel, kteří také přeměnili své vinice na biodynamický způsob hospodaření. Díky vzájemné spolupráci má tak Champagne Fleury k dispozici celkem 23 ha biodynamicky kultivovaných vinic. Úspěch na sebe nenechal dlouho čekat. V roce 1993 byl prestižním průvodcem Gault-Millau zvolen vinařem roku. Ocenění přicházela v každém roce, nicméně nejprestižnější jsou z posledních let. Je to logické, neboť Jean-Pierre nechává ty nejlepší ročníková cuvée zrát okolo deseti let na kvasinkách s tradičními korkovými zátkami. V roce 2008 obdrželo vinařství Biodynamic Trophy a zlatou medaili na IWC za svůj Brut Millésimé 1995 80% Pinot noir, 20% Chardonnay. Stejná ocenění byla udělena i v roce 2011, a to variantě extra brut. Toto ročníkové champagne si odneslo v roce 2009 čtyři hvězdičky od Decanteru a dvě zlaté medaile z MUNDUSvini. Prestižní ročníkové cuvée Robert Fleury 2000 1/3 Pinot noir, 1/3 Pinot blanc, 1/3 Chardonnay získalo v roce 2010 zlatou medaili zMUNDUSvini a stříbrnou medaili z IWC 2007. V roce 2011 se Champagne Fleury umístilo mezi 100 nejlepšími vinařstvími světa dle známého časopisu Wine Spirits. Od roku 2009 se více zapojuje i čtvrtá generace rodinného vinařství, kterou reprezentuje Jean-Sébastien. Díky jeho zásluze je dnes zrání všech vín před lahvováním zahájeno v obrovských dubových sudech o objemu 6000 l dovážených z Burgundska a opět se na některé parcely vrátil tradiční pomocník - kůň.
Zajímavostí jistě je, že Champagne Fleury používá při výrobě vlastní kvasinky, které byly izolovány přímo na jejich vinicích. Jejich výhodou je zabezpečení alkoholické fermentace i při ztížených okolních podmínkách vysoký alkohol, nízké pH, nízká teplota apod. Tento nově izolovaný typ byl roku 2004 pojmenován Vitilevure Quartz a od roku 2006 se prodává po celém světě jeho komerční verze. Díky osobitému přístupu separují jednotlivá vína nejen podle odrůd, ale i dle jednotlivých parcel. Po sklizni v roce 2010 bylo tak připraveno celkem 37 čirých vín, která jsou spolu s ostatními víny z minulých roků používána ke scelování pro jednotlivá cuvée. Champagne Fleury patří zaslouženě k pokladům vinařského regionu Champagne.