BOLLINGER Grande Année Rosé 2005 (0,75l)
Popis
Připravte se vstoupit do světa nekonečné elegance a luxusu. Představujeme BOLLINGER Grande Année Rosé 2005 – mistrovské dílo, které není jen šampaňským, ale ztělesněním vášně, preciznosti a dokonalosti. Objevte hluboký příběh ročníku, který se stal legendou a je stvořen pro vaše nejvýjimečnější okamžiky.
ROČNÍK
Ročník 2005 v Champagne – to je synonymum pro čistou dokonalost. Představte si zimu, která připravila půdu, a jaro, které probudilo révu s neuvěřitelnou silou. Léto přineslo přesně to, co bylo potřeba, a srpnové teplo dodalo vínu jeho nezaměnitelný charakter. Ale to pravé kouzlo přišlo v září. Teplé a stabilní podmínky laskaly hrozny k dokonalosti, zatímco chladné noci zamkly v každé bobuli tu nejčistší kyselost a bohatství aromat. Sklizeň probíhala v idylických podmínkách, které zaručily, že každá kapka tohoto šampaňského nese esenci té nejlepší sklizně.
HROZNY
Srdcem tohoto šampaňského jsou ty nejvzácnější odrůdy: dominantní 72 % Pinot Noir a elegantních 28 % Chardonnay. Není to jen o odrůdách, ale o původu – neuvěřitelných 95 % hroznů pochází z legendárních vinic Grand Cru a zbývajících 5 % z prestižních vinic Premier Cru. Každá bobule Pinot Noir z Aÿ a Verzenay, každá hrozinka Chardonnay z Avize, Chouilly a Le Mesnil-sur-Oger, přispívá k nezapomenutelné harmonii. A zde je to tajemství, které jej odlišuje: 6 % Pinot Noir je vinifikováno jako exkluzivní tiché červené víno z proslulého Côte aux Enfants, které dodává tomuto růžovému skvostu jeho unikátní hloubku a charakter.
ZRÁNÍ
Každá kapka BOLLINGER Grande Année Rosé 2005 je výsledkem nekompromisní trpělivosti a mistrovství. První kvašení probíhá v dubových sudech, které vínu vdechují první nuance komplexnosti. Poté následuje neuvěřitelná cesta – minimálně 6 let zrání ve sklepě na kvasinkách, kde čas a temnota formují jeho jedinečnou duši. Ale cesta nekončí. Po degorzáži dopřejeme tomuto skvostu ještě dalších 6 měsíců odpočinku, aby se všechny chutě dokonale propojily a dosáhly absolutní harmonie. S dosáží 7 g/l je to dokonalá symfonie suchosti a svěžesti.
CHUŤ
Připravte se na symfonii pro vaše smysly. Okouzlí vás nádherná lososová barva s oranžovými odlesky, tančící v elegantních, jemných bublinkách. Přivoníte a objevíte propracovanou, vrstevnatou vůni – od sluncem políbených sušených meruněk a syrových mandlí, přes med a mletou kávu, až po exotický muškátový oříšek a osvěžující pomerančový bergamot. A pak přijde ta chvíle – první doušek. V chuti se snoubí čistá síla s nekonečnou elegancí, tančící na jazyku s komplexními notami citrusů a pomerančových květů, mistrně doplněnými šťavnatými tóny rybízu. Závěr? Ten je jednoduše nezapomenutelný, ověnčený křídovou mineralitou s náznakem tajemné kouřovosti. Toto není jen šampaňské, je to zážitek, který si zasloužíte.
PÁROVÁNÍ K JÍDLU
BOLLINGER Grande Année Rosé 2005 povznese každý kulinářský zážitek na novou úroveň. Objevte jeho dokonalou harmonii s jemnými kachními prsy, křepelkami, perličkami nebo dekadentními foie gras. Jeho komplexnost mistrně doplní i exotické orientální pokrmy, a pro sladké zakončení? Není nic lepšího než párování s koláči s drobenkou, červeným ovocem či rebarborou, kde se jeho ovocné tóny rozvinou naplno. Abyste si naplno užili každý okamžik, podávejte jej při ideální teplotě 10 - 12°C. Dopřejte si tuto výjimečnou cestu chutí a proměňte obyčejnou večeři v nezapomenutelnou událost.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Bollinger se stal nedílnou součástí filmů s Jamesem Bondem. Jistě si vzpomenete, jak Bond vždy klidným hlasem pronese - šampaňské prosím - a na scénu "přichází" Bollinger.
Díky propojení s rodinou větví Villermontů sahá historie rodiny Bollinger v oblasti Champagne do 17. století. V této době už tato rodina vlastnila vinice v Aÿ a Cuis. V roce 1829 došlo v historickém městě Aÿ Atanasem de Villermont a Jacquesem Bollingerem k založení šampaňského domu. Již od počátku nebyla tato firma pouze výrobcem šampaňského, ale zároveň i pěstitelem vinné révy na nejlepších vinicích. S rostoucími požadavky na velké množství kvalitních hroznů následovalo zakoupení dalších vinic. Ve vlastnictví Bollingeru tak skončily některé z vybraných „cru“ v Louvois, Bouzy, Tauxiéres, Verzenay, Grauves, Bisseuil, Champvoisy, Passy-Grigny. Jako zatím poslední byly zakoupeny pozemky ve Vertus a Epernay. Tato expanze a získání celosvětové reputace bylo zákonitě spojeno s modernizací a rozšiřováním výroby. Od roku 1918 tak zakladatelův vnuk Jacques Bollinger postavil nové budovy a rozšířil sklepy. Jeho úsilí však bylo ukončeno předčasnou smrtí v roce 1941. Pokračování tak spočinulo na bedrech jeho ženy Lily, která se tohoto úkolu chopila s obrovským odhodláním a úsilím. Dokázala v programu svého zesnulého muže pokračovat nejen během těžkého válečného období, ale také v dalších třiceti letech a stala se tak legendou nejen v rodině Bollingerů, ale i v celé oblasti Champagne. Společnost zůstává nadále nezávislou a její firemní know-how je předáváno z generace na generaci. Od roku 1994 je firma řízena Ghislainem de Montgolfierem, což je zakladatelův pra-pravnuk. V současnosti Bollinger obhospodařuje 151 hektarů vinic, nacházejících se v klasifikaci grand cru nebo premier cru. Díky tomuto množství je Bollinger jedním z mála domů, který dokáže své požadavky na hrozny ze 70 % uspokojit svojí vlastní produkcí. Na vinicích dominuje Pinot noir, který je zároveň dominantním ve vyráběných směsích a určuje tak styl a charakter Bollingeru. Dále se zde pěstuje Chardonnay a Meunier. Při lisování hroznů si Bollinger ponechává pouze šťávy z prvního lisování, tzv. cuvée. Výsledky druhého lisování, tzv. taille jsou odprodány. Výjimkou tvoří taille z Chardonnay, které je v případě velmi dobrého ročníku uchováno. První fermentace probíhá oddělené pro jednotlivé crus a odrůdy. V průměrných nebo špatných ročnících, kdy je víno křehké a je potřeba mít nad fermentací lepší kontrolu, většina vín kvasí v malých nerezových tancích s kontrolovanou teplotou. Naproti tomu při dobré nebo výborné sklizni se k tomuto účelu používají dubové nádoby o obsahu 205, 225 a 400 litrů. Tyto nádoby jsou již dostatečně staré, aby víno neovlivnily dubovým aroma či taniny a zůstalo pouze přírodní aroma a chutě vína. Jako málokterý producent šampaňského produkuje Bollinger pouze dvě rozdílné směsi: Special Cuvée a Grande Année. První z nich je klasickou verzí šampaňského nejvyšší kvality vyráběné z variací hroznů, převážně Pinotu noir (okolo 60 %). Naproti tomu směs Grand Année se vyrábí pouze ve velmi dobrých ročnících z Pinotu noir (65-70 %) a Chardonnay. Nejvyšší verzí šampaňského je pak Bollinger R.D. (recently disgorged = nedávno degoržované), což je Grand Année, které prochází mnohem delším zráním v místních sklepeních. Tato prodloužená doba na kalech se pohybuje mezi 8 -25 roky. Grand Année se vyrábí také ve verzi Rosé, vznikající přidáním červeného vína z vinice Cote aux Enfants, čímž šampaňské získá tělnatost a ovocnost. Posledním Bollingerem produkovaných šampaňským je Vignes à la Française, což je čistý Pinot noir vyráběný ve starých dubových nádobách z hroznů pocházejících ze třech jedinečných parcel v okolí Aÿ a Bouzy, jejichž keře jako zázrakem unikly zkáze, při které phylloxera zničila všechny vinice v oblasti Champagne.