BOLLINGER R.D. 2008 (0,75l)

BOLLINGER R.D. 2008 šampaňské s mimořádným dlouhým zráním. Výjimečná komplexnost, tóny lískových oříšků a slanosti s intenzivním závěrem. Objevte neopakovatelný zážitek.

  • Na skladě
8 190 Kč
Kategorie: Bollinger
Velikost lahve: 0,75l
Země původu: Francie
Oblast: Champagne
Barva / Typ: Bílé
Obsah cukru: Extra Brut
Ročník: 2008
Balení: Holá láhev
 

Představte si okamžik, kdy se čas zastaví a vy se ponoříte do světa absolutní elegance. Přesně to vám nabízí BOLLINGER R.D. 2008 – mistrovské dílo, které je víc než jen šampaňské. Je to esence vize samotné madam Bollinger, sen o víně s vůní, která se rodí z mimořádně dlouhého zrání a zůstává navždy ve vaší paměti. Jen ty nejvybranější ročníky získávají čestné označení Bollinger R.D., a rok 2008 je bezpochyby jedním z nich. Je to živá, mimořádně komplexní symfonie, která vás unese na cestu mimo obyčejnost a rutinu.

 

ROČNÍK: TRIUMF VŮLE PŘÍRODY

Rok 2008 se zdál být nepříznivý, s šedou, zataženou oblohou a nedostatkem slunce. Ale příroda, stejně jako život, miluje dramata a překvapení. V září se odehrál zázračný zvrat, připomínající legendární ročníky 2000, 2006 a opěvovaný 1966. Hrozny dozrály nad veškerá očekávání, odhalujíc harmonii tónů, která bere dech. Ačkoliv přísný výběr vedl k nižšímu objemu, výsledek je ohromující: víno neobyčejné kvality s bezprecedentní aromatickou vyzrálostí. Je to důkaz, že z největších výzev se rodí ta největší krása.

 

HROZNY: PRECIONOST V KAŽDÉ KAPCE

Srdce tohoto výjimečného šampaňského tvoří dokonalá alchymie: 71 % Pinot Noir a 29 % Chardonnay. Hrozny pocházejí z pečlivě vybraných 18 různých cru, což zajišťuje nesrovnatelnou hloubku a charakter. Pinot Noir z ikonických oblastí Aÿ a Verzenay přináší sílu a strukturu, zatímco Chardonnay z Le Mesnil-sur-Oger a Cramant dodává eleganci a jemnost. Každá bobule je příběhem o půdě, slunci a lidském umu.

 

ZRÁNÍ: TAJEMSTVÍ HLOUBKY A ELEGANCE

Zde se odehrává pravé kouzlo, které povyšuje Bollinger R.D. nad ostatní. První kvašení části hroznů probíhá v dubových sudech starých 20 let. Toto mistrovské rozhodnutí umožňuje vínu rozvinout neuvěřitelnou komplexnost, přidat vrstvy chuti a textury, které byste jinde nenašli. Druhé kvašení je pak prodlouženo déle než je standardní, což vede k neuvěřitelné jemnosti a integraci bublinek, než je víno ručně degoržováno. S dosáží pouhých 3 g/l (Extra Brut) si můžete být jisti, že zažijete ryzí, nefalšovanou esenci hroznů, kde nic neruší jejich dokonalost.

 

CHUŤ: SYMFONIE, KTERÁ PROBUDÍ VAŠE SMYSLY

Připravte se na zážitek, který překročí vaše očekávání. Zlatá barva s jemnými odlesky tančících, drobných, ale vytrvalých bublinek tvoří bohatou, krémovou pěnu – vizuální předzvěst toho, co přijde. K nosu se vznese lákavé aroma marcipánu, šťavnatých dušených meruněk, medu a čerstvě upečené strouhanky, doprovázené osvěžujícími tóny bergamotu. Na patře se rozvine explozivní zážitek, kde citrusové tóny ustupují šťavnaté chuti švestek Mirabelle a broskví. Toto velmi živé víno odhaluje výjimečnou komplexnost, kde se tóny čerstvých lískových oříšků a jemná slanost spojují v intenzivní, nekonečný závěr. Každý doušek je objevem.

 

PÁROVÁNÍ K JÍDLU: NECHTE SE INSPIROVAT

Dopřejte si toto ročníkové šampaňské samotné jako okouzlující aperitiv, který probudí vaše smysly a připraví vás na výjimečný večer. Nebo jej povyšte na gurmánský zážitek v kombinaci s delikátními mušlemi svatého Jakuba s lískovými oříšky, kde se harmonie chutí stane nezapomenutelnou. Pro dokonalý zážitek podávejte při ideální teplotě kolem 10 °C. Nenechte si ujít příležitost vlastnit kus historie a výjimečné elegance.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:

bol_logo

Bollinger se stal nedílnou součástí filmů s Jamesem Bondem. Jistě si vzpomenete, jak Bond vždy klidným hlasem pronese - šampaňské prosím - a na scénu "přichází" Bollinger.

Díky propojení s rodinou větví Villermontů sahá historie rodiny Bollinger v oblasti Champagne do 17. století. V této době už tato rodina vlastnila vinice v Aÿ a Cuis. V roce 1829 došlo v historickém městě Aÿ Atanasem de Villermont a Jacquesem Bollingerem k založení šampaňského domu. Již od počátku nebyla tato firma pouze výrobcem šampaňského, ale zároveň i pěstitelem vinné révy na nejlepších vinicích. S rostoucími požadavky na velké množství kvalitních hroznů následovalo zakoupení dalších vinic. Ve vlastnictví Bollingeru tak skončily některé z vybraných „cru“ v Louvois, Bouzy, Tauxiéres, Verzenay, Grauves, Bisseuil, Champvoisy, Passy-Grigny. Jako zatím poslední byly zakoupeny pozemky ve Vertus a Epernay. Tato expanze a získání celosvětové reputace bylo zákonitě spojeno s modernizací a rozšiřováním výroby. Od roku 1918 tak zakladatelův vnuk Jacques Bollinger postavil nové budovy a rozšířil sklepy. Jeho úsilí však bylo ukončeno předčasnou smrtí v roce 1941. Pokračování tak spočinulo na bedrech jeho ženy Lily, která se tohoto úkolu chopila s obrovským odhodláním a úsilím. Dokázala v programu svého zesnulého muže pokračovat nejen během těžkého válečného období, ale také v dalších třiceti letech a stala se tak legendou nejen v rodině Bollingerů, ale i v celé oblasti Champagne. Společnost zůstává nadále nezávislou a její firemní know-how je předáváno z generace na generaci. Od roku 1994 je firma řízena Ghislainem de Montgolfierem, což je zakladatelův pra-pravnuk. V současnosti Bollinger obhospodařuje 151 hektarů vinic, nacházejících se v klasifikaci grand cru nebo premier cru. Díky tomuto množství je Bollinger jedním z mála domů, který dokáže své požadavky na hrozny ze 70 % uspokojit svojí vlastní produkcí. Na vinicích dominuje Pinot noir, který je zároveň dominantním ve vyráběných směsích a určuje tak styl a charakter Bollingeru. Dále se zde pěstuje Chardonnay a Meunier. Při lisování hroznů si Bollinger ponechává pouze šťávy z prvního lisování, tzv. cuvée. Výsledky druhého lisování, tzv. taille jsou odprodány. Výjimkou tvoří taille z Chardonnay, které je v případě velmi dobrého ročníku uchováno. První fermentace probíhá oddělené pro jednotlivé crus a odrůdy. V průměrných nebo špatných ročnících, kdy je víno křehké a je potřeba mít nad fermentací lepší kontrolu, většina vín kvasí v malých nerezových tancích s kontrolovanou teplotou. Naproti tomu při dobré nebo výborné sklizni se k tomuto účelu používají dubové nádoby o obsahu 205, 225 a 400 litrů. Tyto nádoby jsou již dostatečně staré, aby víno neovlivnily dubovým aroma či taniny a zůstalo pouze přírodní aroma a chutě vína. Jako málokterý producent šampaňského produkuje Bollinger pouze dvě rozdílné směsi: Special Cuvée a Grande Année. První z nich je klasickou verzí šampaňského nejvyšší kvality vyráběné z variací hroznů, převážně Pinotu noir (okolo 60 %). Naproti tomu směs Grand Année se vyrábí pouze ve velmi dobrých ročnících z Pinotu noir (65-70 %) a Chardonnay. Nejvyšší verzí šampaňského je pak Bollinger R.D. (recently disgorged = nedávno degoržované), což je Grand Année, které prochází mnohem delším zráním v místních sklepeních. Tato prodloužená doba na kalech se pohybuje mezi 8 -25 roky. Grand Année se vyrábí také ve verzi Rosé, vznikající přidáním červeného vína z vinice Cote aux Enfants, čímž šampaňské získá tělnatost a ovocnost. Posledním Bollingerem produkovaných šampaňským je Vignes à la Française, což je čistý Pinot noir vyráběný ve starých dubových nádobách z hroznů pocházejících ze třech jedinečných parcel v okolí Aÿ a Bouzy, jejichž keře jako zázrakem unikly zkáze, při které phylloxera zničila všechny vinice v oblasti Champagne.