Párování šampaňského s jídlem: Pho Bo

Vietnamský kořeněný hovězí vývar s rýžovými nudlemi a výraznými notami zázvoru, koriandru, badyánu, skořice, hřebíčku a černého kardamomu. Tenhle mix navozující pocity tepla a útulna je budou krásně harmonizovat s ovocností a tělem Pinot Noir.

 

Blanc de Noirs

Blanc de Noirs neboli bílé z modrých hroznů bude ideální. V drtivé většině případů stojí tato šampaňská na Pinot Noir (100% Meunier se vyrábí, ale zdaleka ne tak často). Víno má elegantní tělo, které si poradí s výraznou umami chutí, tóny červeného ovoce, které budou ladit s vůní badyánu i koriandru v polévce. Pinot Noir rozhodně Pho „unese“, ale díky přirozené svěžesti šampaňského polévku nezastíní a nebude s ní bojovat.

 

Pokud chcete známější značku, třeba jako dárek když jdete na návštěvu, tak Veuve Clicquot Ponsardin staví všechny své lahve hlavně na Pinot Noir (i když to nejsou Blanc de Noirs), tak mají jeho tělo.

 

Rosé

Pokud máte raději růžové, tak sáhněte po těch založených na Pinot Noir. Například Castelnau Brut Rosé bude perfektní díky svým jemným ovocným notám zahrnující například švestky. Nebo Morel Pur Rosé, které je za 100% Pinot Noir, a má silné tělo s notami třešní a hodí se skvěle například i ke grilovanému masu. Sáhnout můžete ale i po známějších značkách jako je Bollinger nebo Moët & Chandon.

 

Pho Bo je pro spoustu lidí spojeno s bistry nebo jídlem s sebou. Ale proč čekat na skleničku jídla po večeři, když si ji můžete vychutnat s ní? Třebaže je to take out.