JACQUES SELOSSE VERSION ORIGINALE EXTRA-BRUT (0,75L)

JACQUES SELOSSE VERSION ORIGINALE EXTRA-BRUT (0,75L): 100% Chardonnay. Asambláž 3 ročníků z Avize, Oger, Cramant. Zraje min. 5 let. Dozáž 1,5 g/l. Ochutnejte luxusní šampaňské.

  • Na skladě
11 045 Kč
Kategorie: Jacques Selosse
Velikost lahve: 0,75l
Země původu: Francie
Oblast: Champagne
Barva / Typ: Bílé, Blanc de Blancs
Obsah cukru: Extra Brut
Ročník: Neročníkové
Balení: Holá láhev
 

Představujeme Vám JACQUES SELOSSE VERSION ORIGINALE EXTRA-BRUT – nejen šampaňské, ale ztělesnění vinařské revoluce a mistrovského řemesla. Tato čistá esence 100% Chardonnay pochází z legendárních Grand Cru obcí Avize, Oger a Cramant, konkrétně z jejich nejprestižnějších, vysoko položených svahů, kde réva absorbuje maximální potenciál terroir. Každá kapka je symfonií pečlivě vybraných hroznů ze tří po sobě jdoucích ročníků, což zaručuje mimořádnou hloubku a komplexnost. Aby dosáhlo své naprosté dokonalosti, zraje toto výjimečné víno minimálně 5 let před degoržáží, čímž získává nevídanou zralost a charakter. S minimalistickou dozáží pouhých 1,5 g/l nebo méně se jedná o Extra-Brut, který naprosto obnažuje a oslavuje čistotu a autentičnost svých kořenů. Připravte se na zážitek, který redefinovat vaše vnímání šampaňského.

Za touto ikonickou lahví stojí génius Anselme Selosse z Domaine Jacques Selosse, muž, který po studiích v Burgundsku v roce 1980 přinesl do Champagne revoluci. Jeho filozofie je jednoduchá, avšak radikální: absolutní minimalismus ve vinici. Zapomeňte na umělá hnojiva, herbicidy a pesticidy – Anselme sází na přirozenost a nekompromisně nízké výnosy, aby každá bobule vyjádřila esenci terroir. Vlastní pouhých 7,5 hektaru nejprestižnějších vinic Grand Cru (Avize, Cramant, Oger, Le Mesnil-sur-Oger, Aÿ, Ambonnay) a 1er Cru Mareuil-sur-Aÿ, což zaručuje neuvěřitelnou koncentraci a exkluzivitu. Sběr hroznů probíhá o 3–4 týdny později, v okamžiku plné fyziologické zralosti, což propůjčuje vínům hlubokou komplexnost a bohatost, kterou jinde nenajdete. Každý ročník a každá parcela je ošetřena s individuální péčí, jako umělecké dílo. Primární fermentace probíhá spontánně v dřevěných sudech, kde víno dýchá a rozvíjí svůj jedinečný charakter, ležíc alespoň rok na jemných kvasničních kalech pro krémovou texturu a sofistikované aroma. Použití SO2 je minimalizováno a rezervní vína, která dodávají vínu hloubku a rozměr, zrají v obrovských sudech (foudres) před přesunem do nerezu. Není divu, že jeho plná, charakterní vína vyvolala vlnu emocí a inspirovala generaci vinařů, včetně ikon jako Egly-Ouriet a Ulysse Collin. Není to jen šampaňské, je to "Burgundsko s bublinami" – víno, které si zaslouží váš respekt a plnou pozornost. Pro plné rozvinutí jeho grandiózního potenciálu servírujte v velkých burgundských sklenicích, klidně jej nechte dýchat a nikdy jej příliš nepodchlazujte. Dopřejte si kousek vinařské historie, která předčí všechna očekávání.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:

Vyhlášený šampaňský dům Selosse se nachází ve vesnici Avize, která se nachází v Côte de Blancs. Rodinný majetek, který zahrnuje téměř 8 hektarů vinic v porostech Avize, Cramant, Oger, Le Mesnil-sur-Oger, Ay, Mareuil-sur-Aÿ a Ambonnay.

Historie

Rodiče Anselma Selosse rodiče provedli svou první vinifikaci v roce 1964. O deset let později dostal Anselme klíče od panství. Svou profesionální kariéru tak zahájil tím, co se stalo celoživotním procesem pozorování, pokusů a omylů a rozjímání o jeho vinařských metodách a praktikách.

Od roku 1990 do roku 1996 byly ve vinicích uplatňovány principy agrobiologie, od roku 1996 se zaměřil na biodynamiku. V roce 2002 se Anselme distancoval od biodynamické doktríny, vzepřel se obvyklým kódům a procesům, protože nechtěl mít žádný podíl na ovlivňování přírody. Začaly ho inspirovat myšlenky a úvahy Masanobu Fukuoay a permakultuře.

Za posledních dvacet let vyvinula rodina Selosse svůj vlastní systém vinohradnictví, což je přístup, který se neřídí žádnou předem stanovenou metodou, ale spíše se neustále přizpůsobuje okolnostem a počasí. Aby vysvětlili svou filozofii týkající se vinné révy, Anselme a Guillaume často odkazují na „sběrače“, tedy ty, kteří se vydávají do přírody sklízet úrodu a sbírat tam nalezené ovoce: „Primum non nocere“. Za prvé, neubližuj…

Jak se blíží čas předání klíčů další generaci v Domaine Jacques Selosse, syn Anselma a Corinne, Guillaume, se od roku 2012 připravuje jít ve stopách svého otce. Během doby, kdy pracoval bok po boku se svým otcem, přirozeně rozvíjel své vlastní vinařské dovednosti a sklony, které do budoucna jistě propůjčí vínům jedinečnou identitu.