JACQUES SELOSSE ROSÉ BRUT (0,75L)
Popis
Připravte se na zážitek, který s Vámi otřese a redefinuje Vaše představy o dokonalém růžovém šampaňském. Představujeme Vám JACQUES SELOSSE ROSÉ BRUT (0,75L) – mistrovské dílo, které s přehledem převyšuje svou kategorii!
Tento unikátní klenot je výsledkem precizního spojení: 90% opulentního Chardonnay ze dvou po sobě jdoucích ročníků z ikonického Avize, doplněného o 10% ušlechtilého Pinot Noir z Ambonnay. Každá láhev je symbolem trpělivosti a mistrovství, zrající neuvěřitelných minimálně 5 let na kalech, což mu propůjčuje bezkonkurenční hloubku a komplexnost. S minimální dozáží 4-6 g/l je jeho přirozená krása jen podtržena, nikdy překryta.
Za touto legendou stojí Anselme Selosse z Domaine Jacques Selosse, vizionář, který v roce 1980 rozpoutal v Champagne skutečnou revoluci. Po studiích oenologie v Burgundsku přenesl tamní filozofii do svého rodného kraje a navždy změnil pravidla hry. Jeho minimalistický přístup ve vinici – absolutní respekt k půdě, žádná umělá hnojiva, herbicidy ani pesticidy, a jedny z nejnižších výnosů v celé oblasti Champagne – je zárukou čistoty, autentičnosti a intenzity každé kapky.
Vlastní celkem přibližně 7,5 hektarů vinic v prestižních Grand Cru obcích Avize, Cramant, Oger, Le Mesnil-sur-Oger, Aÿ, Ambonnay a 1er Cru Mareuil-sur-Aÿ. Hrozny z nich sbírá v plné fyziologické zralosti, 3-4 týdny po běžné sklizni, což propůjčuje vínům nevídanou hloubku a komplexnost. Ke každému ročníku a vinici přistupuje individuálně, s absolutní pečlivostí.
Primární fermentace moštu probíhá spontánně v dřevěných sudech různých velikostí (228 l, 400 l a 600 l), s maximálně 16-20% nových sudů. Víno zde tráví nejméně rok na jemných kvasničních kalech. S minimálním použitím SO2 a flexibilním přístupem k malolaktické fermentaci podtrhuje Selosse živost a charakter svých vín. Rezervní vína si dopřávají rok ve velkých sudech (foudres) před uložením do nerezových tanků.
Tento odvážný a nekompromisní přístup stvořil vína, která vzbudila vlnu vášně a obdivu po celém světě. Ne nadarmo se o Selossových vínech mluví jako o „Burgundsku s bublinami“ – jsou plná, charakterní a naprosto nezapomenutelná. Inspiroval celou generaci pěstitelů, včetně jmen jako Egly-Ouriet či Ulysse Collin.
Dopřejte tomuto skvostu ten správný rituál: pro lepší expresi jeho fascinující duše jej servírujte v širokých sklenicích burgundského typu, nechte ho dýchat provzdušněním před servírováním a nikdy ho nepodchlazujte. Jen tak se Vám odhalí jeho plná, fascinující duše. Nenechte si ujít tento jedinečný zážitek, který přesahuje všechna očekávání a zanechá ve Vás nesmazatelnou stopu. Je čas dopřát si to nejlepší!
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Vyhlášený šampaňský dům Selosse se nachází ve vesnici Avize, která se nachází v Côte de Blancs. Rodinný majetek, který zahrnuje téměř 8 hektarů vinic v porostech Avize, Cramant, Oger, Le Mesnil-sur-Oger, Ay, Mareuil-sur-Aÿ a Ambonnay.
Historie
Rodiče Anselma Selosse rodiče provedli svou první vinifikaci v roce 1964. O deset let později dostal Anselme klíče od panství. Svou profesionální kariéru tak zahájil tím, co se stalo celoživotním procesem pozorování, pokusů a omylů a rozjímání o jeho vinařských metodách a praktikách.
Od roku 1990 do roku 1996 byly ve vinicích uplatňovány principy agrobiologie, od roku 1996 se zaměřil na biodynamiku. V roce 2002 se Anselme distancoval od biodynamické doktríny, vzepřel se obvyklým kódům a procesům, protože nechtěl mít žádný podíl na ovlivňování přírody. Začaly ho inspirovat myšlenky a úvahy Masanobu Fukuoay a permakultuře.
Za posledních dvacet let vyvinula rodina Selosse svůj vlastní systém vinohradnictví, což je přístup, který se neřídí žádnou předem stanovenou metodou, ale spíše se neustále přizpůsobuje okolnostem a počasí. Aby vysvětlili svou filozofii týkající se vinné révy, Anselme a Guillaume často odkazují na „sběrače“, tedy ty, kteří se vydávají do přírody sklízet úrodu a sbírat tam nalezené ovoce: „Primum non nocere“. Za prvé, neubližuj…
Jak se blíží čas předání klíčů další generaci v Domaine Jacques Selosse, syn Anselma a Corinne, Guillaume, se od roku 2012 připravuje jít ve stopách svého otce. Během doby, kdy pracoval bok po boku se svým otcem, přirozeně rozvíjel své vlastní vinařské dovednosti a sklony, které do budoucna jistě propůjčí vínům jedinečnou identitu.