BESSERAT DE BELLEFON CUVÉE BLUE BRUT (0,375l)
Popis
Hrozny
Odrůdy: 45 % Meunier, 30 % Chardonnay a 25 % Pinot Noir
Hrozny pochází z vinic v Avize, Mesnil-sur-Oger, Louvois, Bisseuil, Vertus, Mareuil-sur-Aÿ, Grauves a Cumières.
Směs obsahuje 30 % rezervních vín.
Zrání
U vína neprobíhá malo-laktická fermentace (jablečno-mléčné kvašení). Následně šampaňské zraje minimálně 3 roky ve sklepě na kvasinkách. Po odkalení ještě 6 měsíců odpočívá.
Unikátnost šampaňského domu Besserat de Bellefon tkví v menším množstvím tirážního likéru (liqueur de tirage) - směs obsahující víno, kvasinky a cukr, která se přidává do lahví k vyvolání druhého kvašení. Tím docílí velkého množství menších a jemnějších bublinek vyvářející krémovou pěnu. Šampaňské má pak unikátní sametovou texturu.
Dosáž: 8 g/l
Chuť
Šampaňské světlé slámově žluté barvy se měděnými odlesky a hladkou, krémovou pěnou na porvchu. Opulentní vůně nabízí tóny lipového květu a zimolezu v kombinaci se švestkou mirabelkou a praženým lískovým oříškem. Chuť je velmi harmonická, bohatá a plně vyvážená. Najdete v ní noty citrónu, broskví a zelených jablek doplněných o teplé briošky a lehkou mineralitu.
Párování k jídlu
Podávejte tento Brut samotný jako aperitiv nebo zkuste kombinaci s ústřicemi, sardinkami s citrónem či grilovanými krevetami. Ryby a sea food obecně bude k šampaňskému hezky ladit. A určitě se nebojte jako přílohu podávat hranolky. Nebo servírujte kachní prso s karamelizovanou cibulkou a perníkovými knedlíky či prso posypte rozdrcenými sušenkami lotuskami - vznikne tím nečekaná, ale harmonická kombinace!
Ideální teplota pro servírování je 8 - 10°C.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
„Prožitek“ Besserat de Bellefon
- Cuvée des Moines představuje 80 let jedinečného a originálního postupu za použití výběru skutečně nejlepších šampaňských vín.
- K výrobě Cuvée des Moines se používá vysoké procento hroznů Grands Crus a Premier Crus.
- Vinařský dům Besserat de Bellefon využívá méně tirážního likéru.
- Vznikající pěna je lehčí, éteričtější.
- Hluboké a svěží sklepy umožňují pomalé druhé kvašení v láhvi, které podporuje tvorbu nasládlé a přetrvávající pěny.
- Jemné bublinky a lehkost perlení dodávají Cuvée des Moines jeho krémovou, smetanovou příchuť.
- Cuvée des Moines je šampaňské vyrobené zejména pro velmi speciální zážitky na poli enologie a gastronomie.
Základní informace
- Roční výroba přibližně 1 milion lahví
- 3 miliony lahví na skladě
- 30 % produkce jde na vývozní trhy
- 70 % produkce se prodá ve Francii
- Působí na 5 kontinentech, hlavními trhy jsou především Spojeném království, Itálie, Belgie, Nizozemsko, Severní Amerika (USA a Kanada), Japonsko a samozřejmě Francie
Historie
1843: Vinařství Besserat de Bellefon založil v roce 1843 v městečku Aÿ Edmond Besserat z Hautvillers, aby prodával šampaňské nejvyhlášenějším hotelům, restauracím a obchodníkům s víny. V budování pověsti značky pokračovali po převzetí společnosti jeho vnuci, Victor a Edmond.
1920: Edmond se oženil s Yvonne de Méric de Bellefon, dívkou ze šlechtických kruhů regionu Champagne. Tak se zrodil legendární dům Besserat de Bellefon.
1930: „Dokážete vyrobit šampaňské tak lehké a elegantní, že by se mohlo popíjet průběžně během jídla? Pokud to zvládnete, objednám si 1000 lahví místo obvyklých 100...“ Tuto větu napsal ředitel restaurace La Samaritaine de Luxe v roce 1930 Victoru Besseratovi. Na jeho žádost tedy vyvinul Victor Besserat Cuvée, které lze popíjet průběžně při jídle. Stalo se klenotem značky: Cuvée des Moines.
Dnešní vinařství
Za celou řadu let vinařství Besserat de Bellefon nikdy nepřestalo plnit požadavky svých nejnáročnějších a nejzasvěcenějších spotřebitelů. Proto podle této své filozofie doplnilo vinařství Besserat de Bellefon v roce 1999 svůj sortiment o víno Blanc de Blancs, symbol vytříbené čistoty a jemnosti, což jsou vlastnosti propůjčené odrůdou Chardonnay a v roce 2007 uvedlo první archivní ročník tohoto vína, r. 2000, což je víno výjimečné síly. V roce 2009 přichází Cuvée des Moines se svým zatím posledním přírůstkem, Cuvée des Moines Extra Brut, s nepatrným množstvím dodaného cukru a s absolutní čistotou. Mimořádný objev, který odhaluje překvapivé kulinářské a enologické asociace. Dnes významní šéfkuchaři potvrzují pozici vinařství Besserat de Bellefon jako dodavatele ideálního šampaňského pro gastronomické příležitosti, kde vznikají „božské jídelníčky“, které oslavují dokonalou souhru mezi Cuvée des Moines a potravinářskými specialitami. Hymna k probuzení smyslů...
Výjimečný styl
Po prvním alkoholovém kvašení v sudech může proběhnout druhé kvašení nazvané „jablečno-mléčné kvašení“. Při tomto postupu dochází k přeměně kyseliny jablečné na kyselinu mléčnou, přičemž se oslabí ovocné aroma. Tradicí značky Besserat de Bellefon je neumožnit jablečno-mléčné kvašení. Díky této metodě mají šampaňská Besserat de Bellefon plně rozvinou svěžest a ovocitost, které mohou naplno vyjádřit prostřednictvím svých vůní a chutí, navíc mají vyšší potenciál zrání.
Cuvée des Moines - Unikátní v regionu Champagne
Cuvée des Moines má nižší než tradiční dávkování tirážního likéru což způsobuje nižší tlak v láhvi (4,5–5 kg/cm2 oproti běžnému tlaku 6 kg/cm2) a vytváří tak lehounkou pěnu s „krémovým“ vzhledem. V důsledku tohoto exkluzivního zpracování vznikají nejjemnější třpytivé bublinky, unikátní v regionu Champagne.
Výrazná osobitost
Vinařský dům Besserat de Bellefon je členem skupiny, od níž získává rozsáhlé dodávky vinných hroznů z různých vesnic, různých ročníků a odrůd, což mu zajišťuje optimální možnosti pro vytváření různých kombinací. Jedinečný styl, charakterizovaný svěžestí, elegancí a jemnými akcenty, splňuje konkrétní požadavky gastronomického odvětví. Jsou používány originální elegantní lahve ve stylu 18. století. Cuvée des Moines Rosé je jedním z mála šampaňských, které si vybral princ z Walesu!
GASTRONOMICKÉ ZÁŽITKY
Aperitiv, nezbytný okamžik srdečnosti a sdílení, je symbolem francouzského „Art de vivre“ (umění žít). Je to šance jak objevit předkládaná jídla, od nejjednodušších receptů až po ty nejnáročnější. V tomto duchu a na počest velkého úkolu, který byl uložen Victoru Besseratovi, vás vinařství Besserat de Bellefon zve, abyste se vydali za „dobrodružstvím chutí“, které vás nezklame žádnou kombinací Cuvée des Moines s vybranými jídly. Vyhlášení someliéři hledali dokonalé kombinace, od sushi po makarony a přes uzenou šunku po korýše, aby dosáhli nejlepších gastronomických spojení a aby se značka Besserat de Bellefon stala ideálním šampaňským, společníkem vašeho stolování od aperitivu až po moučník. „Řada typů šampaňského se hodí k jídlu, ale pouze jedno, Cuvée des Moines, bylo vytvořeno pro kombinaci s jídlem.“ - Cédric Thiébault – vinař.