LOUIS ROEDERER Vintage 2016 (0,75l) v dárkové krabičce
Popis
Představte si okamžik, kdy pozvednete sklenici. Není to jen šampaňské, je to esence roku 2016 – ročníku, který vzdoroval přírodě a proměnil výzvy v neopakovatelnou krásu. Extrémní výkyvy počasí, od mírné, deštivé zimy přes mrazy až po bouřlivé léto, jen posílily charakter hroznů. Díky chladnému a suchému září dosáhly hrozny pozoruhodné zralosti s výraznou ovocnou vůní a plným tělnatým dozvukem. Vládnoucí odrůda Pinot Noir, hlavní pilíř tohoto cuvée, čerpala sílu z každé kapky deště a slunečního paprsku, aby Vám nyní nabídla dokonalou harmonii, která definuje špičkové šampaňské. Tento ročník je svědectvím o vytrvalosti a dokonalosti, zapouzdřený v exkluzivní dárkové krabičce pro Váš nezapomenutelný zážitek.
NEPODLEHATELNÁ KVALITA HROZNŮ
Každá kapka tohoto šampaňského nese otisk jedinečného terroir a mistrného výběru. Ponořte se do opulentního spojení 70 % Pinot Noir a 30 % Chardonnay, hroznů pečlivě vybraných z ikonických poloh Grand Cru ve Verzy a Chouilly. Toto není jen výběr – je to umění mísení, které dává vzniknout symfonii chutí, jež Vás okouzlí od prvního doušku a odhalí skutečnou podstatu mistrovského šampaňského.
TRPĚLIVOST, KTERÁ TVOŘÍ DOKONALOST
Zažijte trpělivost, která se proměnila v tekuté zlato. LOUIS ROEDERER Vintage 2016 je plodem mistrné řemeslné práce a nekonečné péče. První kvašení 34 % hroznů probíhá v exkluzivních dubových sudech z Burgundska, což dodává cuvée neuvěřitelnou hloubku a komplexnost, kterou ucítíte s každým vdechnutím. Následně se 24 % vína podrobí malolaktické fermentaci, která prohloubí jeho krémovost a jemnost, připravující Vaše smysly na jedinečný zážitek. A pak, ta nejkrásnější část – minimálně 6 let zrání ve sklepě na kvasinkách. Každý rok přináší novou vrstvu bohatství a složitosti, zatímco precizní dosáž 8 g/l vyvažuje sladkost a svěžest, aby odhalila celou majestátnost tohoto ročníkového pokladu.
SYMFONIE CHUTÍ A VŮNÍ
Připravte se na cestu smyslů, která předčí všechna Vaše očekávání. LOUIS ROEDERER Vintage 2016 se Vám představí s úchvatným sytě žlutým odstínem, protnutým zlatavými a lehce jantarovými odlesky, zatímco energické a živé bublinky tančí ve sklenici, připravené rozpoutat explozi chutí. Intenzivní vůně Vás okamžitě uchvátí tóny pikantního červeného rybízu, šťavnatých švestek Mirabelle a broskví, které Vás vtáhnou hlouběji do jeho komplexnosti. Po provzdušnění se aroma promění, odhalí klasické kouzlo Pinot Noir z Montagne de Reims se sušeným ovocem a kouřovými tóny, doplněné o vzrušující pikantnost bílého pepře. A pak přijde chuť: dynamická, koncentrovaná a silná. Každý doušek je masitý a plný, s krásnou, ovocně šťavnatou kyselinkou, která probudí Vaše chuťové buňky k životu. Jak se chuť vyvíjí, odhalí se sladší tóny čokolády a jemné pražené nuance, které vrcholí v závěru s koncentrovaným pečeným a grilovaným ovocem, podpořeným minerální svěžestí. Zanechává nádherný pocit lehkosti, velkorysosti a absolutní elegance. Toto šampaňské není jen nápoj – je to zážitek, který si zasloužíte.
POZVEDNĚTE SVÉ OKAMŽIKY
Pozvedněte své kulinářské zážitky na novou úroveň. LOUIS ROEDERER Vintage 2016 je ideálním partnerem pro ty nejvybranější delikatesy, transformující každé jídlo v nezapomenutelnou událost. Představte si, jak se jeho komplexní chutě snoubí s delikátní terinkou z foie gras s pepřem, luxusním filetem z mořského vlka s chorizem, kachním prsem a osvěžujícím mangovým salátkem s koriandrem, pomalu taženou telecí plecí s hříbky nebo bohatým parmazánovým rizotem s telecím brzlíkem. Pro dokonalý zážitek a plné rozvinutí jeho potenciálu podávejte toto šampaňské vychlazené na ideálních 10 - 12°C. Nenechte si ujít tento klenot. Dopřejte si LOUIS ROEDERER Vintage 2016 v dárkové krabičce a proměňte obyčejné okamžiky v nezapomenutelné oslavy ještě dnes!
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
V roce 1776 založili otec a syn Duboisovi v Reims vinařství, které později prodali Nicolasovi Schreiderovi. Od roku 1819 jej vlastní a spravuje jedna stejná rodina. Vinařství Louis Roederer je dnes jedním z posledních velkých stále nezávislých "Maison de Champagne", který vždy řídili a stále řídí skuteční odborníci.
Louis Roederer se narodil v roce 1809 ve Štrasburku a společníkem ve vinařství svého strýce Nicolase Schreidera se stal již ve svých osmnácti letech. O šest let později pak podnik zdědil, pojmenoval ho podle sebe a v následujících letech dovedl k nečekanému rozmachu. S pomocí svého bratra Eugéna a Huga (Hugues) Kraffta, neúnavného obchodního cestujícího hovořícího mnoha jazyky, se prodeje během jeho života zvýšily o 600 000 lahví, ze 100 000 na 700 000 lahví ročně. Roku 1870 převzal vinařství jeho syn Louis Roederer II. Zajímavostí je, že Louis junior byl přímo posedlý knihami. Jeho knihovna, s díly a výkresy z 18. století, je považována, po té v Château Chantilly, za druhou největší a nejskvostnější ve Francii. Pod jeho taktovkou dosáhla champagnes Roederer dalšího skvělého úspěchu – prodej dvou a půl milionů lahví v roce 1872, z čehož 666 000 lahví tohoto skvělého šumivého vína putovalo do Ruska (na carský dvůr) a 390 000 lahví do Spojených států amerických. Tento úspěšný vinař však zemřel v roce 1880 v pouhých 34 letech. Vzkvétající podnik po něm přebírá jeho sestra Léonie a její manžel Jacques Olry a po nich jejich děti Louis-Victor a Léon Olry-Roederer, který musel čelit nejednomu úskalí, jenž mu osud připravil – 1. světové válce v letech 1914 až 1918, Říjnové revoluci v Rusku, kvůli které přišlo vinařství o svého největšího odběratele, americké prohibici v roce 1919 a krizi v roce 1929. Léon, známý pro svou eleganci „sportmana“, svými hřebčíny, loveckým vybavením nebo zřízením podnikových odborů, tak po své smrti v roce 1932 zanechal Maison značně oslabený. Jeho obdivuhodná žena Camille Olry-Roederer, která řídila vinařství více než 40 let, vyvedla podnik obrovskou pílí a odhodláním z vinařského stínu. V roce 1979 po ní nastoupil do čela vinařství její vnuk Jean-Claude Rouzaud, vážený enolog, který nastolil politiku upřednostňování kvality nad kvantitou. Vedle řízení „admirálského“ podniku zahájil rozvoj celé řady velkých vín nejen v Champagne, ale také v Bordeaux, v Provence, v Portugalsku a v Kalifornii. Syn Jean-Clauda, Frédéric Rouzaud, převzal řízení podniku v roce 2006 a pozdvihl ambice podniku mezi skupinu velkých vín na světové úrovni.
Cristal – šampaňské carů
Již od první poloviny 19. století věděl Louis Roederer jak dobýt velké trhy jako byla německá knížectví, Holandsko, Švédsko a především pak významný ruský trh. Velký milovník těchto vín, car Alexandr II. poslal svého dvorního sommeliera do Remeše, aby mu přivezl speciální cuvée, tzn. že se podílel spolu se sklepmistrem podniku Roederer na jeho stvoření. Když se v podniku dozvěděli, že je car rozhořčen tím, že lahve se nijak neodlišují od lahví obyčejných smrtelníků, povolali vlámského mistra sklenáře, jenž byl proslulý výrobou úchvatných nebarvených křišťálových lahví s rovným dnem… Tak se zrodil i název mýtického "cuvée de prestige" - Cristal v "nejjasnější" lahvi náležitě ozdobené císařskými znaky.
Za vlády Mikuláše II. se Maison Louis Roederer stal "Oficiálním dodavatelem Ruského císařského dvora", ale říjnová revoluce toto půl století trvající aristokraticko-chuťové souznění ukončila. Na konci dvacátých let 20. století se Cristal vrátil na honosné evropské stoly a později i na ty světové, od té doby je zcela nemožné uspokojit poptávku po tomto skvostu. Jeho sláva je skutečně oslňující.
214 hektarů vinic se rozkládají ve třech hlavních výrobních zónách v Champagne Montagne de Reims, Vallée de la Marne a Côte des Blancs. Množství hroznů z těchto vinic pokryje dvě třetiny potřeb vinařství, což umožňuje perfektní kontrolu nad výrobou šampaňského. Většina vinařů totiž musí hrozny nakupovat.
Základní osobitost šampaňského spočívá v umění scelovat vína z různých terroirs. Díky bohatosti a různorodosti svých vinic může Louis Roederer využívat obrovské palety vín pro scelování. Drží v ruce všechny trumfy pro sestavení svých cuvées. Vína se však nepoužijí hned. Některá z nic putují mezi "rezervy vinařství" do velkých dubových sudů: přijdou na řadu při scelování šampaňského Brut Premier, aby udržela neměnnost Roederer stylu, nebo poslouží jako expediční likér. Několik tisíc litrů vína vyzrává řadu let ve více než 150 velkých dubových sudech. Jsou to tzv. "rezervní vína". Představují velmi značnou a důležitou investici společnosti: finanční náklady na uskladnění, údržba dřevěných kádí, klimatizace ve skladu, neustálý dohled nad vývojem vína…