LOUIS ROEDERER Brut Collection Magnum (1,5l) v dárkové krabičce
Popis
HROZNY
Ponořte se do symfonie pečlivě vybraných odrůd hroznů, které tvoří srdce tohoto výjimečného šampaňského. Mistrovská kompozice 41 % Chardonnay, 33 % Pinot noir a 26 % Meunier je výsledkem generací zkušeností. Není to jen víno, je to umělecké dílo, stvořené z nejlepších sklizní od roku 2012 až po dominantní ročník 2018. Každá kapka nese otisk času a terroir, pečlivě vybraná, aby vytvořila harmonii, která překračuje jednotlivé ročníky a definuje bezkonkurenční styl Louis Roederer.
ZRÁNÍ
Zrod dokonalosti vyžaduje čas a trpělivost. Toto šampaňské zraje s nesmírnou péčí a přesností. Část hroznů podstupuje první kvašení v ušlechtilých dubových sudech, což dodává vínu hloubku a komplexnost. Pro zhruba třetinu vína následuje malolaktická fermentace, která zjemňuje jeho strukturu a prohlubuje chuťový profil. Poté následuje mistrovské dílo: minimálně 3 roky zrání ve sklepech na kvasinkách, kde získává svou charakteristickou plnost a jemné bublinky. A aby se dosáhlo naprosté dokonalosti, po degorzáži odpočívá dalších 6 měsíců. To je tajemství jeho nesrovnatelné elegance a jemnosti s precizní dosáží 7 g/l, která je zárukou vyvážené a svěží chuti.
MAGNUM
Není to jen o velikosti, je to o dokonalosti zrání. Objevte, proč je Magnum (1,5l láhev) tou nejprestižnější volbou pro milovníky šampaňského. Díky svému jedinečnému tvaru a optimálnímu poměru hrdla k objemu láhve se výrazně snižuje okysličení vína. To umožňuje, aby se šampaňské rozvíjelo pomaleji, hlouběji a s nevídanou komplexností. Každá bublinka, každá nuance chuti je chráněna a umocněna, aby vám přinesla zážitek, který nemá obdoby. Magnum není jen láhev, je to příslib nejpřesnějšího a nejrozvinutějšího projevu šampaňského Louis Roederer. Je to investice do čisté, nefalšované radosti.
CHUŤ
Připravte se na symfonii smyslů. S každým pohledem na zářivou zlatožlutou barvu, protkanou nekonečným tancem mimořádně jemných bublinek, pochopíte, že držíte v ruce něco výjimečného. Vůně vás okamžitě okouzlí hlubokými tóny zralého ovoce – divokých broskví, šťavnatých hrušek williams, svěžích citrónů a krvavých pomerančů. Tyto ovocné esence jsou dokonale doplněny jódovými a kouřovými akcenty, které jsou výsledkem zrání ve dřevě. Poté se objeví elegantní tóny křídy, předznamenávající víno s neuvěřitelnou koncentrací a silou. Vstup do chuti je naprosto lahodný a odhaluje bohatou, robustní a plnou strukturu. Každý doušek je šťavnatý, intenzivně ovocný a koncentrovaný, s úžasnou páteří křídové svěžesti, která dodává šampaňskému dechberoucí délku. Toto víno je zároveň lahodně bohaté, s jemným praženým charakterem, a přitom mimořádně svěží, s elegantními kouřovými tóny, které zůstávají dlouho na jazyku a připomínají jeho jedinečnost.
PÁROVÁNÍ K JÍDLU
Pozvedněte svůj kulinářský zážitek na novou úroveň. Zatímco tento Brut je excelentní jako aperitiv, jeho skutečná genialita se projeví ve spojení s vybranými pokrmy. Dopřejte si ho s klasickým francouzským quichem, bohatým humrovým bisquem, dokonale opečenými mušlemi svatého Jakuba s beurre blanc nebo krémovým parmazánovým rizotem. Každé sousto bude umocněno a proměněno v nezapomenutelný gurmánský moment. Pro optimální rozvinutí všech chutí a aroma doporučujeme servírovat při ideální teplotě 8 - 10°C.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
V roce 1776 založili otec a syn Duboisovi v Reims vinařství, které později prodali Nicolasovi Schreiderovi. Od roku 1819 jej vlastní a spravuje jedna stejná rodina. Vinařství Louis Roederer je dnes jedním z posledních velkých stále nezávislých "Maison de Champagne", který vždy řídili a stále řídí skuteční odborníci.
Louis Roederer se narodil v roce 1809 ve Štrasburku a společníkem ve vinařství svého strýce Nicolase Schreidera se stal již ve svých osmnácti letech. O šest let později pak podnik zdědil, pojmenoval ho podle sebe a v následujících letech dovedl k nečekanému rozmachu. S pomocí svého bratra Eugéna a Huga (Hugues) Kraffta, neúnavného obchodního cestujícího hovořícího mnoha jazyky, se prodeje během jeho života zvýšily o 600 000 lahví, ze 100 000 na 700 000 lahví ročně. Roku 1870 převzal vinařství jeho syn Louis Roederer II. Zajímavostí je, že Louis junior byl přímo posedlý knihami. Jeho knihovna, s díly a výkresy z 18. století, je považována, po té v Château Chantilly, za druhou největší a nejskvostnější ve Francii. Pod jeho taktovkou dosáhla champagnes Roederer dalšího skvělého úspěchu – prodej dvou a půl milionů lahví v roce 1872, z čehož 666 000 lahví tohoto skvělého šumivého vína putovalo do Ruska (na carský dvůr) a 390 000 lahví do Spojených států amerických. Tento úspěšný vinař však zemřel v roce 1880 v pouhých 34 letech. Vzkvétající podnik po něm přebírá jeho sestra Léonie a její manžel Jacques Olry a po nich jejich děti Louis-Victor a Léon Olry-Roederer, který musel čelit nejednomu úskalí, jenž mu osud připravil – 1. světové válce v letech 1914 až 1918, Říjnové revoluci v Rusku, kvůli které přišlo vinařství o svého největšího odběratele, americké prohibici v roce 1919 a krizi v roce 1929. Léon, známý pro svou eleganci „sportmana“, svými hřebčíny, loveckým vybavením nebo zřízením podnikových odborů, tak po své smrti v roce 1932 zanechal Maison značně oslabený. Jeho obdivuhodná žena Camille Olry-Roederer, která řídila vinařství více než 40 let, vyvedla podnik obrovskou pílí a odhodláním z vinařského stínu. V roce 1979 po ní nastoupil do čela vinařství její vnuk Jean-Claude Rouzaud, vážený enolog, který nastolil politiku upřednostňování kvality nad kvantitou. Vedle řízení „admirálského“ podniku zahájil rozvoj celé řady velkých vín nejen v Champagne, ale také v Bordeaux, v Provence, v Portugalsku a v Kalifornii. Syn Jean-Clauda, Frédéric Rouzaud, převzal řízení podniku v roce 2006 a pozdvihl ambice podniku mezi skupinu velkých vín na světové úrovni.
Cristal – šampaňské carů
Již od první poloviny 19. století věděl Louis Roederer jak dobýt velké trhy jako byla německá knížectví, Holandsko, Švédsko a především pak významný ruský trh. Velký milovník těchto vín, car Alexandr II. poslal svého dvorního sommeliera do Remeše, aby mu přivezl speciální cuvée, tzn. že se podílel spolu se sklepmistrem podniku Roederer na jeho stvoření. Když se v podniku dozvěděli, že je car rozhořčen tím, že lahve se nijak neodlišují od lahví obyčejných smrtelníků, povolali vlámského mistra sklenáře, jenž byl proslulý výrobou úchvatných nebarvených křišťálových lahví s rovným dnem… Tak se zrodil i název mýtického "cuvée de prestige" - Cristal v "nejjasnější" lahvi náležitě ozdobené císařskými znaky.
Za vlády Mikuláše II. se Maison Louis Roederer stal "Oficiálním dodavatelem Ruského císařského dvora", ale říjnová revoluce toto půl století trvající aristokraticko-chuťové souznění ukončila. Na konci dvacátých let 20. století se Cristal vrátil na honosné evropské stoly a později i na ty světové, od té doby je zcela nemožné uspokojit poptávku po tomto skvostu. Jeho sláva je skutečně oslňující.
214 hektarů vinic se rozkládají ve třech hlavních výrobních zónách v Champagne Montagne de Reims, Vallée de la Marne a Côte des Blancs. Množství hroznů z těchto vinic pokryje dvě třetiny potřeb vinařství, což umožňuje perfektní kontrolu nad výrobou šampaňského. Většina vinařů totiž musí hrozny nakupovat.
Základní osobitost šampaňského spočívá v umění scelovat vína z různých terroirs. Díky bohatosti a různorodosti svých vinic může Louis Roederer využívat obrovské palety vín pro scelování. Drží v ruce všechny trumfy pro sestavení svých cuvées. Vína se však nepoužijí hned. Některá z nic putují mezi "rezervy vinařství" do velkých dubových sudů: přijdou na řadu při scelování šampaňského Brut Premier, aby udržela neměnnost Roederer stylu, nebo poslouží jako expediční likér. Několik tisíc litrů vína vyzrává řadu let ve více než 150 velkých dubových sudech. Jsou to tzv. "rezervní vína". Představují velmi značnou a důležitou investici společnosti: finanční náklady na uskladnění, údržba dřevěných kádí, klimatizace ve skladu, neustálý dohled nad vývojem vína…