LOUIS ROEDERER Brut Collection Magnum (1,5l)
Popis
HROZNY
Odhalte tajemství mistrovského umění LOUIS ROEDERER, které začíná pečlivou selekcí hroznů. Představte si dokonalou symfonii chutí, stvořenou z 41 % krémového Chardonnay, 33 % robustního Pinot Noir a 26 % elegantního Meunier. Toto není jen víno; je to odkaz ročníků, pečlivě vybíraných od roku 2012 až po dominantní sklizeň 2018, které společně vytvářejí nezapomenutelnou hloubku a komplexitu. Každá kapka je svědectvím o historii a vášni.
ZRÁNÍ
Čas, trpělivost a řemeslná dokonalost – to je srdce každé láhve. Část vybraných hroznů podstupuje první kvašení v legendárních dubových sudech, které vínu propůjčují jedinečnou hloubku. Třetina vína je pak podrobena malolaktické fermentaci, která zjemňuje jeho charakter a dodává sametovou jemnost. Ale to nejdůležitější? Minimálně tři roky zrání v tichu sklepů na kvasinkách, následované šesti měsíci klidu po degorzáži. Výsledkem je šampaňské s dosáží 7 g/l, které není jen nápoj, ale umělecké dílo, čekající na Váš první doušek.
MAGNUM
Pro ty, kteří se nespokojí s málem, představujeme Magnum – vrchol dokonalosti. Tato láhev o objemu 1,5 litru není jen větší, je to brána k nejintenzivnějšímu a nejkomplexnějšímu zážitku ze šampaňského. Díky unikátnímu poměru hrdla k tělu láhve, Magnum dramaticky snižuje okysličení, což umožňuje vínu stárnout pomaleji a rozvíjet bezprecedentní hloubku a komplexnost chutí. Zapomeňte na kompromisy. Toto je LOUIS ROEDERER v jeho absolutně nejlepší formě, stvořený pro ty nejvýjimečnější okamžiky. Dopřejte si prémiovou investici do radosti a nekonečných vzpomínek.
CHUŤ
Připravte se na symfonii smyslů. LOUIS ROEDERER Brut Collection Magnum se pyšní okouzlující zlatožlutou barvou, skrz kterou se vznáší nekonečný tanec mimořádně jemných perliček. Přivítejte hlubokou, opojnou vůni zralého ovoce – divokých broskví, šťavnatých hrušek Williams, jiskřivých citrónů a exotických krvavých pomerančů. Tyto tóny jsou mistrně propleteny s elegantními jódovými a kouřovými akcenty, které odrážejí jeho vznešené zrání ve dřevě. Následuje náznak křídy, předzvěst intenzivní koncentrace a nezlomné síly. A pak… pak přichází ten okamžik. Vstup do chuti je lahodný a ukazuje bohatou a robustní strukturu. Chuť je šťavnatá, ovocná a koncentrovaná. Objevte páteř křídové svěžesti, která vínu propůjčuje nekonečnou délku a zanechává na patře lahodně bohatý, lehce pražený charakter, korunovaný mimořádnou svěžestí a nezaměnitelnými kouřovými tóny v závěru. Toto není jen šampaňské; je to zážitek, který si zasloužíte!
PÁROVÁNÍ K JÍDLU
Povyšte své kulinářské zážitky na novou úroveň s LOUIS ROEDERER Brut Collection Magnum. Ať už ho podáváte jako velkolepý aperitiv, který okamžitě povzbudí smysly, nebo jako dokonalý doprovod k vytříbeným pokrmům – toto šampaňské nikdy nezklame. Představte si ho po boku krémového francouzského quiche, opulentního humrového bisquu, jemně opečených mušlí svatého Jakuba s beurre blanc, nebo luxusního parmazolového rizota. Pro optimální rozvinutí jeho komplexních chutí doporučujeme podávat při teplotě 8 až 10°C. Proměňte každé jídlo v nezapomenutelnou událost. Dopřejte si dokonalost. Nyní je ten pravý čas.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
V roce 1776 založili otec a syn Duboisovi v Reims vinařství, které později prodali Nicolasovi Schreiderovi. Od roku 1819 jej vlastní a spravuje jedna stejná rodina. Vinařství Louis Roederer je dnes jedním z posledních velkých stále nezávislých "Maison de Champagne", který vždy řídili a stále řídí skuteční odborníci.
Louis Roederer se narodil v roce 1809 ve Štrasburku a společníkem ve vinařství svého strýce Nicolase Schreidera se stal již ve svých osmnácti letech. O šest let později pak podnik zdědil, pojmenoval ho podle sebe a v následujících letech dovedl k nečekanému rozmachu. S pomocí svého bratra Eugéna a Huga (Hugues) Kraffta, neúnavného obchodního cestujícího hovořícího mnoha jazyky, se prodeje během jeho života zvýšily o 600 000 lahví, ze 100 000 na 700 000 lahví ročně. Roku 1870 převzal vinařství jeho syn Louis Roederer II. Zajímavostí je, že Louis junior byl přímo posedlý knihami. Jeho knihovna, s díly a výkresy z 18. století, je považována, po té v Château Chantilly, za druhou největší a nejskvostnější ve Francii. Pod jeho taktovkou dosáhla champagnes Roederer dalšího skvělého úspěchu – prodej dvou a půl milionů lahví v roce 1872, z čehož 666 000 lahví tohoto skvělého šumivého vína putovalo do Ruska (na carský dvůr) a 390 000 lahví do Spojených států amerických. Tento úspěšný vinař však zemřel v roce 1880 v pouhých 34 letech. Vzkvétající podnik po něm přebírá jeho sestra Léonie a její manžel Jacques Olry a po nich jejich děti Louis-Victor a Léon Olry-Roederer, který musel čelit nejednomu úskalí, jenž mu osud připravil – 1. světové válce v letech 1914 až 1918, Říjnové revoluci v Rusku, kvůli které přišlo vinařství o svého největšího odběratele, americké prohibici v roce 1919 a krizi v roce 1929. Léon, známý pro svou eleganci „sportmana“, svými hřebčíny, loveckým vybavením nebo zřízením podnikových odborů, tak po své smrti v roce 1932 zanechal Maison značně oslabený. Jeho obdivuhodná žena Camille Olry-Roederer, která řídila vinařství více než 40 let, vyvedla podnik obrovskou pílí a odhodláním z vinařského stínu. V roce 1979 po ní nastoupil do čela vinařství její vnuk Jean-Claude Rouzaud, vážený enolog, který nastolil politiku upřednostňování kvality nad kvantitou. Vedle řízení „admirálského“ podniku zahájil rozvoj celé řady velkých vín nejen v Champagne, ale také v Bordeaux, v Provence, v Portugalsku a v Kalifornii. Syn Jean-Clauda, Frédéric Rouzaud, převzal řízení podniku v roce 2006 a pozdvihl ambice podniku mezi skupinu velkých vín na světové úrovni.
Cristal – šampaňské carů
Již od první poloviny 19. století věděl Louis Roederer jak dobýt velké trhy jako byla německá knížectví, Holandsko, Švédsko a především pak významný ruský trh. Velký milovník těchto vín, car Alexandr II. poslal svého dvorního sommeliera do Remeše, aby mu přivezl speciální cuvée, tzn. že se podílel spolu se sklepmistrem podniku Roederer na jeho stvoření. Když se v podniku dozvěděli, že je car rozhořčen tím, že lahve se nijak neodlišují od lahví obyčejných smrtelníků, povolali vlámského mistra sklenáře, jenž byl proslulý výrobou úchvatných nebarvených křišťálových lahví s rovným dnem… Tak se zrodil i název mýtického "cuvée de prestige" - Cristal v "nejjasnější" lahvi náležitě ozdobené císařskými znaky.
Za vlády Mikuláše II. se Maison Louis Roederer stal "Oficiálním dodavatelem Ruského císařského dvora", ale říjnová revoluce toto půl století trvající aristokraticko-chuťové souznění ukončila. Na konci dvacátých let 20. století se Cristal vrátil na honosné evropské stoly a později i na ty světové, od té doby je zcela nemožné uspokojit poptávku po tomto skvostu. Jeho sláva je skutečně oslňující.
214 hektarů vinic se rozkládají ve třech hlavních výrobních zónách v Champagne Montagne de Reims, Vallée de la Marne a Côte des Blancs. Množství hroznů z těchto vinic pokryje dvě třetiny potřeb vinařství, což umožňuje perfektní kontrolu nad výrobou šampaňského. Většina vinařů totiž musí hrozny nakupovat.
Základní osobitost šampaňského spočívá v umění scelovat vína z různých terroirs. Díky bohatosti a různorodosti svých vinic může Louis Roederer využívat obrovské palety vín pro scelování. Drží v ruce všechny trumfy pro sestavení svých cuvées. Vína se však nepoužijí hned. Některá z nic putují mezi "rezervy vinařství" do velkých dubových sudů: přijdou na řadu při scelování šampaňského Brut Premier, aby udržela neměnnost Roederer stylu, nebo poslouží jako expediční likér. Několik tisíc litrů vína vyzrává řadu let ve více než 150 velkých dubových sudech. Jsou to tzv. "rezervní vína". Představují velmi značnou a důležitou investici společnosti: finanční náklady na uskladnění, údržba dřevěných kádí, klimatizace ve skladu, neustálý dohled nad vývojem vína…