Jacquesson Cuvée No. 745 Extra Brut (0,75l)
Popis
HROZNY
Odrůdy: 57 % Chardonnay, 21 % Pinot Noir a 22 % Meunier
Šampaňské je postavené především na sklizni roku 2017, zhruba 30 % tvoří rezervní vína.
Modré hrozny pochází z vinic v Aÿ, Dizi a Hautvillers, bílé hrozny z Avize a Oiry.
ZRÁNÍ
Šampaňské zraje minimálně 3 roky ve sklepě na kvasinkách.
Dosáž: 1 g/l
CHUŤ
Krásná zlatožlutá barva protkaná jemnými dlouhotrvajícími bublinkami. Ve vůni se objevují tóny smetany, sušenek, zlatých švestek, jablek a kandované citronové kůry. Chuť je bohatá, plná a svěží. Promítají se v ní teplé croissanty, pečené toasty, švestky mirabelky, jablka a v závěru i lehce citrusy. To vše doplněné o čistou mineralitu a příjemnou salinitu. Stylové šampaňské s osobitým charismatem.
PÁROVÁNÍ K JÍDLU
Extra Brut tohoto čistého stylu vás překvapí ve spojitosti s nejjemnějšími pokrmy jako je telecí carpaccio, mušle svatého Jakuba či pečené ryby na citrusech.
Doporučená teplota při podávání: 9° - 11°C.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Vinařství, které sídlí v Dizy, kousek od Épernay, bylo založeno roku 1798 v Châlons-sur-Marne a řídí jej bratři Laurent a Jean-Hervé Chiquet. Již od raného počátku své existence vinařství provází obrovská reputace. Napoleon mu jako uznání udělil zlatou medaili za kvalitu vín. Základem hospodaření ve vinicích statutu 1er Cru a Grand Cru jsou udržitelné postupy, vyloučení herbicidů a systémových chemických postřiků. Na lisování se užívají tradiční vertikální lisy, na víno pak pouze šťáva z prvního lisování. Komplexní, bohatá a složitá vína spontánně fermentují a zrají ve velkých dřevěných sudech po několik měsíců než proběhne samovolné jablečno-mléčné kvašení.
Kouzlo čísel
Až do roku 1999 kraloval Non-Vintage Brut všemu Champagne. V roce 2000 udělal dům Jacquesson krok jiným směrem. Vznikl koncept řady 700 s vizí "Vytvořit každý rok tu nejlepší možnou směs. Pozemky, odrůdy vinné révy, terroir, srdce a duše člověka: celý statek se musel spojit v láhvi, v duchu ročníku, s rezervními víny, pro jediné šampaňské, každý rok jiné, každý rok vznešené." Od té doby každá láhev hlásá svou nezávislost třemi číslicemi svého narození.
Číslo ale není jen tak náhodně určené. Víno není z hroznů pouze jednoho ročníku, proto tedy nemůže nést označení podle roku. Rozhodli se proto dát vínu výrobní číslo, jaké mělo cuvée ve své sklepní knize. Cuvée č. 1 vyrobil Jacquesson v roce 1898 na oslavu 100. výročí domu. Prvním šampaňským v rámci konceptu 700 bylo takzvané Cuvée č. 728, založené na ročníku 2000. Od té doby toto dobrodružství sedmi stovky pokračuje.