Philipponnat Blanc de Noirs Millésime 2016 (0,75l)

100% Pinot Noir z Premier Cru a Grand Cru vinic ve Verzy a Mareuil-sur-Ay. Výrazná a zralá vůně nese tóny broskví, pošírovaných hrušek pečených jablek s drobenkou. Chuť je bohatá s tóny zralého ovoce, jako jsou broskve a mango, doplněného o med a karamel. Závěr je svěží a lehce mátový, ale zároveň pružný a dlouhý.


  • Na skladě
2 685 Kč
Kategorie: Philipponnat
Velikost lahve: 0,75l
Země původu: Francie
Oblast: Champagne
Barva / Typ: Bílé, Blanc de Noirs
Obsah cukru: Extra Brut
Ročník: 2016
Balení: Holá láhev
 

Ročník

Teplé a suché jaro znamenalo rychlý a zdravý začátek vegetační sezóny. Poupata i kvetení byly úspěšné a absence silných mrazů dávala pěstitelům důvod k optimismu. Červenec byl chladný a vlhký a teprve v srpnu bylo konečně sucho. Přestože velké množství dešťových srážek způsobilo problémy s plísněmi, chladivý vítr ji naštěstí udržel na uzdě. Příznivé září přineslo teplé a suché podmínky, které umožnily dozrát hroznům a zachránily sklizeň.

 

HROZNY

Odrůdy: 100 % Pinot Noir (neboli Blanc de Noirs)

Hrozny pochází z Premier Cru a Grand Cru vinic ve Verzy a Mareuil-sur-Ay.

 

ZRÁNÍ

První kvašení části hroznů probíhá v dubových sudech. U vína probíhá malolaktická fermentace (jablečno-mléčné kvašení). Následně šampaňské zraje minimálně 5 let ve sklepě na kvasinkách.

Dosáž: 4,25 g/l

 

CHUŤ

Jasná, lehce měděná zlatá barva se pyšní velkorysou krémovou pěnou. Výrazná a zralá vůně nese tóny broskví, pošírovaných hrušek pečených jablek s drobenkou. Chuť je bohatá s tóny zralého ovoce, jako jsou broskve a mango, doplněného o med a karamel. Závěr je svěží a lehce mátový, ale zároveň pružný a dlouhý.

 

PÁROVÁNÍ K JÍDLU

Krásně se hodí ke kuřecímu tažínu s meruňkami a mandlemi či terinkám, paštikám a foie gras.

Ideální teplota podávání je 9°C jako aperitiv, k jídlu 10 - 12°C.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:

Samotná historie domu Philipponnat sahá až do roku 1522, kdy se stali tehdejší členové rodiny oficiálními dodavateli vína na královský dvůr Ludvíka XIV. Bylo to ještě v době, kdy v regionu Champagne vznikala pouze tichá vína. Samotná výroba šampaňského se rozběhla v polovině 19. století a značka Champagne Philipponnat, jak je známa dnes, vznikla v roce 1910 kdy byla založena bratry Augustem a Pierrem Philipponnat.

V současné době činí roční produkce 600 000 lahví. K dosažení co možná nejlepší kvality se pyšní vlastnictvím 17 ha vinic Pinot Noir Premier Cru a Grand Cru v oblastech Ay, Mareuil sur Ay, Mutigny a Avenay. Perlou mezi těmito vinicemi je šestihektarová Clos des Goisses. Řada předních kritiků řadí Champagne Philipponnat mezi nejlepší světové producenty šampaňského.