Lanson Brut Vintage 2012 (0,75l)
Popis
Ročník
Ročník 2012 byl pro šampaňské vynikající, přestože vegetační období přineslo tolik zvratů, že to většinu pěstitelů znervóznilo. Relativně teplá zima přešla do extrémně vlhkého jara a mrazy i obzvlášť silné krupobití zničily část úrody. Neuvěřitelné podmínky v srpnu však daly vinobraní nový směr. Tento měsíc přinesl stálá vedra, kdy teploty někdy stoupaly tak vysoko, že se réva začala přehřívat. Slunečné září však umožnilo hroznům dokončit proces zrání. Modré odrůdy jako Pinot Noir a Meunier mohly plně dozrát a Chardonnay bylo bohaté a zakulacené, přičemž si zachovalo potřebnou kyselost.
HROZNY
Odrůdy: 52 % Pinot Noir, 48 % Chardonnay
Pinot Noir pochází z vinic v Verzenay, Aÿ, Bouzy, Mareuil sur Aÿ a Verzy. Chardonnay z vinic v Avize, Cramant, Mesnil-sur-Oger a Trépail.
Všechny hrozny pochází z vinic klasifikovaných jako Premier a Grand Cru.
ZRÁNÍ
Šampaňské zraje minimálně 10 let ve sklepě na kvasinkách.
Dosáž: 7 g/l
CHUŤ
Žluto-zlatá barva je protkaná jemnými proudy bublinek. Velkorysá a intenzivní vůně nese tóny kandovaného ovoce, sušených meruněk a mandlí doplněných o aroma akátového medu a sladkého koření. V chuti se projeví identita ročníku 2012: hutnost, textura a svěžest se snoubí v nádherné harmonii. Textura je velkorysá a nabízí tóny medu, briošky a sušeného ovoce. Svěžest se rozšiřuje a jemně se prolíná do dlouhého a rafinovaného závěru.
PÁROVÁNÍ K JÍDLU
Toto ročníkové šampaňské je skvělé jako aperitiv, nebo v kombinaci s čerstvými mořskými plody, například ústřicemi. Vyzkoušejte ale i kombinaci s telecím medailonekem s olejem z lískových oříšků a kandovaným citrusy.
Ideální teplota podávání je 10 - 12°C.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Šampaňský dům Lanson patří k nejstarším ve Francii. Historie se datuje až do roku 1760 a řadí se tak k vinařstvím, které byly založeny již před Francouzskou revolucí a přežily dodnes.
Lanson dodává svá šampaňská vína na tři královské dvory - španělský, anglický a švédský. Jelikož syn zakladatele firmy Nicolas - Louis Delamotte byl maltézským rytířem, stal se od roku 1798 znakem firmy Maltézský kříž. V roce 1828 vstupuje do firmy Jean - Baptiste Lanson, který přinesl jméno Lanson.
Šampaňský dům Lanson začal jako jeden z prvních vyvážet šampaňské především do tehdejšího carského Ruska a Anglie. Na těchto trzích uspěl a získal uznání díky dlouhodobě vysoké kvalitě a čisté charakteristické chuti. Proto především Anglie a Rusko patří mezi největší odběratele a Lanson se tak řadí mezi firmy, které své produkty především vyváží. Velkou poctou pro firmu Lanson je skutečnost, že si jej jako hlavní šampaňské vybral šéfkuchař a majitel špičkových restaurací Alain Ducasse. Jedna z jeho restaurací se pyšní oceněním tří Michelin hvězdiček. Podle mnohých kritiků (např. Toma Stevensona) se „kvalita, především základní řady tohoto šampaňského domu, během několika posledních let fantasticky zlepšila“. Důkazem vysoké kvality a potenciálu ke staření je kolekce Old Vintages, která nabízí láhvově zralé ročníky od ročníku 1979.