Jacquesson Rosé 1997 (0,75l) v dárkové krabičce

Bohatá vůně odhaluje tóny karamelu, zralých třešní, jahod a jemné minerality. Po chvíli se k tomuto koncertu přidá květinové a kávové aroma. Chuti dominuje svěží kyselinka, jablka, zralé jahody a smetana. Promítají se v ní také ořechy, čokoláda a teplé briošky. Vyvážené a komplexní šampaňské, ve kterém se snoubí vyzrálost a svěžest.


  • Na skladě
6 990 Kč
Kategorie: Jacquesson
Velikost lahve: 0,75l
Země původu: Francie
Oblast: Champagne
Barva / Typ: Růžové
Obsah cukru: Brut
Ročník: 1997
Balení: Dárkové balení
 

ROČNÍK

Začátek vegetační sezóny roku 1997 provázely problémy od mrazů a krupobití až po millerandage a plísně. Podmínky se zlepšily díky horkému létu a snadné suché sklizni. Výsledná vína, která musela bojovat s nepříznivými začátky, byla překvapivě dobrá, s pěknou ovocností, kyselinou i strukturou.

 

HROZNY

Odrůdy: 50 % Chardonnay a 50 % Pinot Noir

Pinot Noir pochází z vinic v Aÿ a Verzenay. Chardonnay zas z Avize a Chouilly.

10 % Pinot Noir je do směsi přidáno v podobě tichého červeného vína.

Dosáž: 3,5 g/l

 

CHUŤ

Meděná ružová barva je protkaná jemnými bublinkami pomalu stoupajícími ke hladině, kde tvoří sametovou pěnu. Bohatá vůně odhaluje tóny karamelu, zralých třešní, jahod a jemné minerality. Po chvíli se k tomuto koncertu přidá květinové a kávové aroma. Chuti dominuje svěží kyselinka, jablka, zralé jahody a smetana. Promítají se v ní také ořechy, čokoláda a teplé briošky. Vyvážené a komplexní šampaňské, ve kterém se snoubí vyzrálost a svěžest.

 

PÁROVÁNÍ K JÍDLU

Toto ročníkové Rosé je skvělé jako aperitiv, ale velmi krásně doprovodí i paellu s mořskými plody, polévku bouillabaisse či pečené papriky plněné ricottou. Jako dezert doporučujeme třešňový koláč, jahodovou bublaninu, či jahody Wimbledon.

Doporučená teplota při podávání: 10° - 12°C.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:

Vinařství, které sídlí v Dizy, kousek od Épernay, bylo založeno roku 1798 v Châlons-sur-Marne a řídí jej bratři Laurent a Jean-Hervé Chiquet. Již od raného počátku své existence vinařství provází obrovská reputace. Napoleon mu jako uznání udělil zlatou medaili za kvalitu vín. Základem hospodaření ve vinicích statutu 1er Cru a Grand Cru jsou udržitelné postupy, vyloučení herbicidů a systémových chemických postřiků. Na lisování se užívají tradiční vertikální lisy, na víno pak pouze šťáva z prvního lisování. Komplexní, bohatá a složitá vína spontánně fermentují a zrají ve velkých dřevěných sudech po několik měsíců než proběhne samovolné jablečno-mléčné kvašení.

Kouzlo čísel

Až do roku 1999 kraloval Non-Vintage Brut všemu Champagne. V roce 2000 udělal dům Jacquesson krok jiným směrem. Vznikl koncept řady 700 s vizí "Vytvořit každý rok tu nejlepší možnou směs. Pozemky, odrůdy vinné révy, terroir, srdce a duše člověka: celý statek se musel spojit v láhvi, v duchu ročníku, s rezervními víny, pro jediné šampaňské, každý rok jiné, každý rok vznešené." Od té doby každá láhev hlásá svou nezávislost třemi číslicemi svého narození.

Číslo ale není jen tak náhodně určené. Víno není z hroznů pouze jednoho ročníku, proto tedy nemůže nést označení podle roku. Rozhodli se proto dát vínu výrobní číslo, jaké mělo cuvée ve své sklepní knize. Cuvée č. 1 vyrobil Jacquesson v roce 1898 na oslavu 100. výročí domu. Prvním šampaňským v rámci konceptu 700 bylo takzvané Cuvée č. 728, založené na ročníku 2000. Od té doby toto dobrodružství sedmi stovky pokračuje.