GOSSET Celebris Extra Brut Millesime 1998 (0,75l) v dárkové krabičce
Popis
Tento ročník je teprve šestým vydáním Gosset Celebris Rosé za posledních 34 let. Jedná se o limitovanou edici pouze 15 000 lahví.
Ročník
Nezvykle slunečnou zimu vystřídalo vlhké jaro. Léto přišlo brzy a přineslo neklidné podmínky s květnovými mrazy a horkým srpnem. Začátkem září přišly prudké deště, které se však v čas před sklizní ustaly. Výsledná vína měla kyselost i cukry v rovnováze a nadále se dobře vyvíjela.
Hrozny
Odrůdy: 64 % Chardonnay a 36 % Pinot Noir.
Hrozny pochází z vinic v Chouilly, Cramant, Le Mesnil sur Oger, Avenay, Aÿ, Bouzy, Chigny-les Roses, Louvois, Rilly a Verzy.
Zrání
Šampaňské zraje ve sklepě na kvasinkách tradiční metodou druhotného kvašení v lahvi. A následně odpočívá ještě 9 měsíců po degorzáži.
Chuť
Třpytivá světle zlatá barva. Vůně odhaluje květinové aroma hlohu, šeříku a fialek, a také ovocné tóny meruněk, jablek a ananasu. Po zahřátí víno objeví se skryté aroma kávy. Harmonické, svěží a elegantní. V prvním doušku ucítíte žluté ovoce, ananas, meruňky a mirabelky, které se vzájemně doplňují. Později se objeví bílé květiny, hloh, šeřík a jasmín. Krásně křupavé a svěží cuvée zanechává na patře pocit čistoty, která jsou následována chutí zelených jablek a citrónu.
Párování k jídlu
Toto ročníkové šampaňské skvěle doprovodí sýry nebo maso, jako je drůbež nebo bůček, a překvapí zejména s humrem nebo se sivenem severním.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Tradiční zkušenosti od roku 1584.
Po čtyři století byla kladena zvláštní péče na udržení dobré pověsti značky a zachování rodinného know-how při výrobě šampaňského. V roce 1584 Pierre Gosset, městský radní v Ay a pěstitel vína, vyrobil neperlivá převážně červená vína z hroznů, které sklidil na svém vinohradě. V té době bojovala o hrdé místo na stole francouzských králů dvě vína: víno z Ay a víno z Beaune, z několika stovek spolků dále na jihu. Obojí se vyráběla ze stejných vinných odrůd Pinot Noir a Chardonnay. Pověst vína z Ay byla taková, že si zde František I. nechal postavit svou vlastní vinici, kterou nyní vlastní Champagne Gosset. Později v 18. století se začala v Ay a v okolí vyrábět šumivá vína a rodina Gossetových se přirozeně zaměřila na výrobu šampaňského.
Pro výrobu cuvée prodávaného v lahvích v historické stylu probíhá u rodiny Gossetových část výrobního procesu v dřevěných sudech. Nesmí dojít k mléčnému kvašení, aby se zachovala jemná kyselina jablečná, která udržuje přirozené ovocné aroma vína. A stále, jako kdysi, se každý den podle tradice Vinařského domu ručně provádí poignettage, ruční prosívání, a dégorgement, odstraňování sedimentu.