BOLLINGER Vieilles Vignes Francaises 2010 (0,75l)

Šampaňský dům Bollinger vlastní dvě malá políčka Grand Cru vinic (Chaudes Terres a Clos Saint-Jacques v Aÿ) o rozloze pouze jeden a čtvrt akrů, která jako zázrakem přežila phylloxeru. A právě z tohoto místa, kde réva stále roste na původních, nenaroubovaných, volně vysázených a ručně spravovaných keřích, pocházejí hrozny Pinotu Noir na výrobu tohoto jedinečného šampaňského.


  • Na skladě
24 145 Kč
Kategorie: Bollinger
Velikost lahve: 0,75l
Země původu: Francie
Oblast: Champagne
Barva / Typ: Bílé, Blanc de Noirs
Obsah cukru: Brut
Ročník: 2010
Balení: Holá láhev
 

Vinice

Šampaňský dům Bollinger vlastní dvě malá políčka Grand Cru vinic (Chaudes Terres a Clos Saint-Jacques v Aÿ) o rozloze pouze jeden a čtvrt akrů, která jako zázrakem přežila phylloxeru. A právě z tohoto místa, kde réva stále roste na původních, nenaroubovaných, volně vysázených a ručně spravovaných keřích, pocházejí hrozny Pinotu Noir na výrobu tohoto jedinečného šampaňského. Vieilles Vignes Francaises je vyráběné pouze v minimálním množství a může být nazýváno žijícím muzeem původních tradic oblasti Champagne.

 

ROČNÍK

Ročník 2010 byl poznamenán velmi chladnou zimou se silnými mrazy. Počasí se zlepšilo na jaře a na začátku letních měsíců s chladnými a stálými teplotami.Léto bylo horké, ale ne příliš, a vzácné deště potvrdily mimořádně suchý rok. V polovině srpna se vše náhle změnilo. Během pouhých dvou dnů spadl déšť odpovídající dvěma měsícům. Teplo a voda způsobily, že zrání bylo rychlé a velkorysé. 

 

Hrozny

Odrůdy: 100% % Pinot Noir (neboli Blanc de Noirs)

Dosáž: 6 g/l

 

Chuť

Hluboká zlatá barva a vůně kdoulového džemu, mirabelkové švestky a sladkých červených třešní se prolínají s vůní jasmínu a mučenky. Následuje řada tónů od peckovin po ořechy, jako jsou mandle, a v závěru se objevuje vůně tonky.

 

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:

bol_logo

Bollinger se stal nedílnou součástí filmů s Jamesem Bondem. Jistě si vzpomenete, jak Bond vždy klidným hlasem pronese - šampaňské prosím - a na scénu "přichází" Bollinger.

Díky propojení s rodinou větví Villermontů sahá historie rodiny Bollinger v oblasti Champagne do 17. století. V této době už tato rodina vlastnila vinice v Aÿ a Cuis. V roce 1829 došlo v historickém městě Aÿ Atanasem de Villermont a Jacquesem Bollingerem k založení šampaňského domu. Již od počátku nebyla tato firma pouze výrobcem šampaňského, ale zároveň i pěstitelem vinné révy na nejlepších vinicích. S rostoucími požadavky na velké množství kvalitních hroznů následovalo zakoupení dalších vinic. Ve vlastnictví Bollingeru tak skončily některé z vybraných „cru“ v Louvois, Bouzy, Tauxiéres, Verzenay, Grauves, Bisseuil, Champvoisy, Passy-Grigny. Jako zatím poslední byly zakoupeny pozemky ve Vertus a Epernay. Tato expanze a získání celosvětové reputace bylo zákonitě spojeno s modernizací a rozšiřováním výroby. Od roku 1918 tak zakladatelův vnuk Jacques Bollinger postavil nové budovy a rozšířil sklepy. Jeho úsilí však bylo ukončeno předčasnou smrtí v roce 1941. Pokračování tak spočinulo na bedrech jeho ženy Lily, která se tohoto úkolu chopila s obrovským odhodláním a úsilím. Dokázala v programu svého zesnulého muže pokračovat nejen během těžkého válečného období, ale také v dalších třiceti letech a stala se tak legendou nejen v rodině Bollingerů, ale i v celé oblasti Champagne. Společnost zůstává nadále nezávislou a její firemní know-how je předáváno z generace na generaci. Od roku 1994 je firma řízena Ghislainem de Montgolfierem, což je zakladatelův pra-pravnuk. V současnosti Bollinger obhospodařuje 151 hektarů vinic, nacházejících se v klasifikaci grand cru nebo premier cru. Díky tomuto množství je Bollinger jedním z mála domů, který dokáže své požadavky na hrozny ze 70 % uspokojit svojí vlastní produkcí. Na vinicích dominuje Pinot noir, který je zároveň dominantním ve vyráběných směsích a určuje tak styl a charakter Bollingeru. Dále se zde pěstuje Chardonnay a Meunier. Při lisování hroznů si Bollinger ponechává pouze šťávy z prvního lisování, tzv. cuvée. Výsledky druhého lisování, tzv. taille jsou odprodány. Výjimkou tvoří taille z Chardonnay, které je v případě velmi dobrého ročníku uchováno. První fermentace probíhá oddělené pro jednotlivé crus a odrůdy. V průměrných nebo špatných ročnících, kdy je víno křehké a je potřeba mít nad fermentací lepší kontrolu, většina vín kvasí v malých nerezových tancích s kontrolovanou teplotou. Naproti tomu při dobré nebo výborné sklizni se k tomuto účelu používají dubové nádoby o obsahu 205, 225 a 400 litrů. Tyto nádoby jsou již dostatečně staré, aby víno neovlivnily dubovým aroma či taniny a zůstalo pouze přírodní aroma a chutě vína. Jako málokterý producent šampaňského produkuje Bollinger pouze dvě rozdílné směsi: Special Cuvée a Grande Année. První z nich je klasickou verzí šampaňského nejvyšší kvality vyráběné z variací hroznů, převážně Pinotu noir (okolo 60 %). Naproti tomu směs Grand Année se vyrábí pouze ve velmi dobrých ročnících z Pinotu noir (65-70 %) a Chardonnay. Nejvyšší verzí šampaňského je pak Bollinger R.D. (recently disgorged = nedávno degoržované), což je Grand Année, které prochází mnohem delším zráním v místních sklepeních. Tato prodloužená doba na kalech se pohybuje mezi 8 -25 roky. Grand Année se vyrábí také ve verzi Rosé, vznikající přidáním červeného vína z vinice Cote aux Enfants, čímž šampaňské získá tělnatost a ovocnost. Posledním Bollingerem produkovaných šampaňským je Vignes à la Française, což je čistý Pinot noir vyráběný ve starých dubových nádobách z hroznů pocházejících ze třech jedinečných parcel v okolí Aÿ a Bouzy, jejichž keře jako zázrakem unikly zkáze, při které phylloxera zničila všechny vinice v oblasti Champagne.