Novinka

Ardbeg Smokiverse Limited Edition (0,7l) v dárkové krabičce

  • 1 z 3

K příležitosti letošního Ardbeg Day uvedla palírna Ardbeg na trh limitovanou novinku Ardbeg Smokiverse. Ta posouvá klasický rašelinový charakter této palírny na novou hranici chutí. V palírně Ardbeg nikdy nebyli příznivci konvencí. Před několika lety se tým Whisky Creation pustil do neobvyklého experimentu s procesem rmutování – fáze, kdy se sladový ječmen přeměňuje na
zkvasitelné cukry. Co kdyby se při rmutování použilo méně vody? Tento „hustší“ rmut zesílil tvorbu chuťově výrazných esterů a výsledkem je destilát s překvapivě ovocným a tropickým charakterem. Dr. Bill Lumsden to zhodnotil takto: „Už při prvním doušku pocítíte živý výbuch ovocných esterových tónů (jako byste ochutnali uzenou žvýkačku) doplněný o vůni ječmene. Rašelinové tóny se sráží se šťavnatým tropickým ovocem a poté implodují do bohaté hloubky muscovado cukru.“


  • Na skladě
3 980 Kč
Kategorie: Ardbeg
Velikost lahve: 0,7l
Země původu: Skotsko
Oblast: Islay
Blend: Single malt
Balení: Dárkové balení
 

K příležitosti letošního Ardbeg Day uvedla palírna Ardbeg na trh limitovanou novinku Ardbeg Smokiverse. Ta posouvá klasický rašelinový charakter této palírny na novou hranici chutí. V palírně Ardbeg nikdy nebyli příznivci konvencí. Před několika lety se tým Whisky Creation pustil do neobvyklého experimentu s procesem rmutování – fáze, kdy se sladový ječmen přeměňuje na
zkvasitelné cukry. Co kdyby se při rmutování použilo méně vody? Tento „hustší“ rmut zesílil tvorbu chuťově výrazných esterů a výsledkem je destilát s překvapivě ovocným a tropickým charakterem. Dr. Bill Lumsden to zhodnotil takto: „Už při prvním doušku pocítíte živý výbuch ovocných esterových tónů (jako byste ochutnali uzenou žvýkačku) doplněný o vůni ječmene. Rašelinové tóny se sráží se šťavnatým tropickým ovocem a poté implodují do bohaté hloubky muscovado cukru.“
Ardbeg Smokiverse, zrající výhradně v sudech po bourbonu, přináší intenzivní vrstvy třtinového cukru muscovado, zralého ječmene a opečeného kváskového chleba a vrcholí výbuchem sladké rašeliny a zralého tropického ovoce. Unikátní whisky pro ty, kteří hledají hloubku, sílu a příběh.
 
BARVA
Zářivě zlatá
 
VŮNĚ
Exploze ovocných, esterových tónů připomínajících uzenou žvýkačku, doplněná o náznaky dozrávajícího ječmene a pečeného kváskového chleba. Po přidání kapky vody se rozvine hutný, sladký a aromatický rašelinový kouř, který doprovází jemně zauzené tropické ovoce.
 
CHUŤ
Bohatě krémová textura přechází v ostré, kořeněné a sazovité tóny– kreosot, anýz, hřebíček. Celek
zjemňuje výrazná sladkost muscovado cukru a robustní dřevitost s dotekem dřevěného uhlí.
 
ZÁVĚR
Dlouhý, téměř nekonečný závěr, v němž se zemité tóny rašelinového mechu snoubí s praskajícími uhlíky táborového ohně.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:

ardberg_logo

Palírnu Ardbeg založil v roce 1794 Alexander Stewart. Na tomto místě byla již dávno před tím známá černá palírna. Palírna Ardbeg krátce po svém založení zkrachovala a v roce 1815 byla znovuotevřena Johnem MacDougallem. V majetku jeho rodiny zůstala až do roku 1977, kdy ji koupil Hiram Walker. V letech 1981 až 1989 a 1996 až 1997 byla palírna uzavřena. Palírnu vlastnil v letech 1976 až 1996 Hiram Walker, který ji koupil za 300.000 liber. V roce 1997 koupila palírnu společnost Glenmorangie plc. za 7 milionů liber (prý 5 mil. za palírnu, 1,7 za zásoby a 0,3 za značku). Palírna prošla v roce 2000 renovací a jsou v ní nainstalovány naprosto přesné repliky destilačních zařízení.

Používanou vodu vede palírna 5 km přes rašeliniště z Loch Arinambeast a Loch Uigedail. Přibližně do roku 1980 fungovala sladovna přímo v palírně Ardbeg, nový majitel však sladování postupně omezil až úplně ukončil a silně rašelinovitý slad nakupuje v Port Ellen. Lze se proto setkat s hodnocením whisky i podle toho jaký slad byl použit při její výrobě. Říká se, že John MacDougall, který palírnu znovuotevřel, byl tak hrdý na svůj klan, že dokonce zaplatil u soudu pokutu za jakéhosi MacDougalla, kterého nikdy předtím neviděl, neboť podle něj se nikdo s tímto jménem nemohl dopustit ničeho špatného. Ardbeg je whisky plná, robustní s kouřovým nádechem a díky vodě z rašelinišť má vysoký obsah fenolů. Většina produkce zraje v sudech po sherry.

Jim Murray hodnotí whisky z palírny Ardbeg velmi vysoko. Říká: Ardbeg produkuje sladovou whisky, kterou lze označit za bezchybnou. Doušek tohoto nápoje, nejprve zahřátého v dlani a pak pomalu převalovaného po celé ústní dutině, musí být důvodem, proč nám byly dány chuťové buňky (hodnocení se vztahuje ke starším plněním whisky - cca whisky destilovaná do roku 1976). Dříve byly produkty této palírny prezentovány spíše nezávislými stáčírnami, nyní se ovšem palírna snaží prosadit hlavně sama.

Vybrané sudy ze zvláště vydařených ročníků 1974 a 1975 zrají na 30-ti letou Ardbeg Vintage. Je 2,5x destilovaná, část se totiž redestiluje, aby vynikly chuťové prvky. Říká se, že má keltské charisma.