Párování šampaňského a jídla: Krug

Šampaňské, jídlo a dobrá společnost – tato slova k sobě zkrátka patří. A pokud hledáte inspiraci pro ta dvě klíčová slova (pro to třetí určitě rady nepotřebujete), tak jste tu správně.

Ukázka degustace zaměřené na šampaňské Krug a jeho párování s jídlem vás rozhodně inspiruje k zajímavému gurmánskému zážitku u vás doma. A rozhodně se nemusí omezovat na nabídku značky Krug. Jednotlivé láhve zaměnit na něco, co více vyhovuje vaším preferencím, obsahu vinotéky či spokojenosti vaší peněženky.

 

Krug Grande Cuvée 169th Édition

Tartar ze sivena, křepelčí vejce, zelené jablko

Začínáme kombinací, která se ukázala jako geniální. Elegance, s jakou harmonizovala syrová ryba se svěžestí zeleného jablka, byla neuvěřitelná. A k této lahodné melodii hrál orchestr v podobě 146 vín z 11 různých let - Krug Grande Cuvée 169th. A hraje znamenitě! Komplexní, svěží nasládlé tóny vína krásně kontrastují se zeleným jablkem a rybou. Bohatost a kulatost šampaňského podtrhuje krémový žloutek. Opravdu krásné spojení! Tatarák z bílé ryby s tenkými křupavými plátky zeleného jablka není nemožné připravit i doma. A pokud máte trpělivost na loupání křepelčích vajec, směle do toho! Výsledkem bude zážitek, na který budete chtít opakovat!

 

Krug Grande Cuvée 168th Édition

Kukuřičné ragú, vejce, sušená šunka, lanýž

Pomineme-li lanýže, jedná se o běžné suroviny. A každý element přináší něco jiného. Sladký krémový střed kukuřice perfektně ladí s krémovou plnou pěnou Krugu 168th Édition. Sušená šunka, její kouřová a silná umami chuť dovolí vínu ukázat jeho plnost, ale také v něm vypíchne lehce kouřové a především brioškové noty. Pošírované vejce díky své jemné chuti a především krémové textuře dá prostor šampaňskému, aby ukázalo krásný balanc mezi ovocnými a svěžími tóny. Toto jídlo je perfektní, aby doprovázelo šampaňské, ne naopak. A dokonce patří k těm, které lze připravit doma. Tleskáme!

Krug Degustace
Sivena, křepelčí vejce, zelené jablko
Kukuřice, vejce, sušená šunka, lanýž
Uzená kachna, foie gras, hruška
Srnčí hřbet, řepa, švestky, rybíz
Čokoládový tart, višně, zmrzlina



Krug Grande Cuvée 164th Édition

Uzená kachna, foie gras, hruška

Co se jídla týče, je to hra na klasiku – opečený toast s foie gras, kachna a hruška – obojí léty osvědčená kombinace. A to i co se šampaňského týče. Pokud máte komplexní, plné ale stále svěží šampaňské s tóny citrónu, máslového pečiva až oříšků s čiperným perlením, tak není o čem. Takové víno se bude s kachnou a nasládlými hruškami a toastem krásně doplňovat. A aspoň bude doma záminka udělat kachní prsa či si dát paštiku z foie gras.

 

Krug Vintage 2008

Srnčí hřbet, řepa, švestky, rybíz

Chladný rok 2008 a 12 let zrání na kvasinkách dalo vzniknout ucelenému a opravdu komplexnímu šampaňskému. Jeho oříškovým až lékořicovým tónům a plné robustní chuti zvěřina i zemitá řepa doslova lichotí. Ve víně objevíme i noty borůvek a ostružin, které skvěle ladí s černým ovocem v omáčce. Pokud nejste na zvěřinu nebo nevíte, jak ji doma nejlépe připravit, klidně se nebojte podávat steak Rossini (steak s opečenými foie gras) nebo klidně jen samotný steak. S tímto šampaňským bude hrát jídlo vždy druhé housle, takže ho nechte vyniknout.

 

Krug Rosé 25th Edition

Čokoládový tart, višně, zmrzlina

Kdo by nemiloval čokoládu? A právě ta krásně doplní kouzelný balanc mezi ovocností a vyspělostí tohoto rosé. Výrazná chuť toastu a červeného ovoce se velmi snadno páruje. Inspirací může být párování růžového Krugu s čokoládovou pěnou, jejíž nadýchaná textura dá vyniknout kulatému a krémovému perlení šampaňského. Případně můžete zaexperimentovat se Schwarzwaldským dortem.

 

Vařit pět chodů asi nezapadá do představy pohodového večera většiny z nás, ale určitě si lze z této degustace vzít pár tipů. Menu se soustředí především na podobnosti v chuti vína a jídla, provedení jednotlivých elementů je pak na kuchaři a lze je přizpůsobit běžnému domácímu vaření. Výsledkem ale určitě bude neopakovatelný zážitek!

 

Menu jsme měli šanci ochutnat v The Eatery, ale bohužel není součástí stálé nabídky.