Philipponnat Cuvée 1522 Millésime 2006 (0,75l)

Složení toho šampaňského je asi 70% Pinot Noir a 30% Chardonnay. Pinot Noir pochází z vinic v „Le Léon“ v Ay a Chardonnay z Mesnil-sur-Oger. Část vína je vinifikována v dřevěných sudech bez malolaktické fermentace pro zachování čerstvosti vína. Toto cuvée je mimořádně vhodné pro nízkou dosáž. S 4,25g cukru na litr spadá do kategorie extra brut. Zraje sedm let, což je perfketní doba na to, aby si víno uchovalo jistou čerstvost, ale  zároveň dosáhlo plného potenciálu díky stárnutí na kalech.


  • Na skladě
2 625 Kč
Kategorie: Philipponnat
Velikost lahve: 0,75l
Země původu: Francie
Oblast: Champagne
Barva / Typ: Bílé
Obsah cukru: Extra Brut
Ročník: 2006
Balení: Holá láhev
 

Složení toho šampaňského je asi 70% Pinot Noir a 30% Chardonnay. Pinot Noir pochází z vinic v „Le Léon“ v Ay a Chardonnay z Mesnil-sur-Oger.

Část vína je vinifikována v dřevěných sudech bez malolaktické fermentace pro zachování čerstvosti vína.

Toto cuvée je mimořádně vhodné pro nízkou dosáž. S 4,25g cukru na litr spadá do kategorie extra brut,

Zraje sedm let, což je perfketní doba na to, aby si víno uchovalo jistou čerstvost, ale  zároveň dosáhlo plného potenciálu díky stárnutí na kalech.

Na pohled vás okouzlí zářivě zlaté barvy s jemnými růžovými tóny. Drobné bubliny tvoří perzistentní prsten.

Ve vůni zpočátku ucítíte bezinky, s dalšími tóny bílého pepře a bílého tabáku.

V chuti vyniká velmi výrazné aroma malin a červeného ovoce, které je charakteristické pro rok 2006 a Pinot Noir obecně.

Párování k jídlu

Díky velmi suché povaze toho cuvée je skvělým doprovodem k mořským plodům a pošírovaným či grilovaným rybám. Lze ale dosáhnout ještě odvážnějšího párování, a to s kaviárem nebo kořenitými jídly, jako je například indické tandoori. Toto šampaňské by však nemělo být párování se sladkokyselými nebo sladkými pokrmy.

Podávejte chlazené, ale ne příliš studené, asi 8 až 9 ° C jako aperitiv, nebo 10 až 12 ° C při servírování k jídlu

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:

Samotná historie domu Philipponnat sahá až do roku 1522, kdy se stali tehdejší členové rodiny oficiálními dodavateli vína na královský dvůr Ludvíka XIV. Bylo to ještě v době, kdy v regionu Champagne vznikala pouze tichá vína. Samotná výroba šampaňského se rozběhla v polovině 19. století a značka Champagne Philipponnat, jak je známa dnes, vznikla v roce 1910 kdy byla založena bratry Augustem a Pierrem Philipponnat.

V současné době činí roční produkce 600 000 lahví. K dosažení co možná nejlepší kvality se pyšní vlastnictvím 17 ha vinic Pinot Noir Premier Cru a Grand Cru v oblastech Ay, Mareuil sur Ay, Mutigny a Avenay. Perlou mezi těmito vinicemi je šestihektarová Clos des Goisses. Řada předních kritiků řadí Champagne Philipponnat mezi nejlepší světové producenty šampaňského.