PAUL GOERG Brut Rosé (1,5l)
Popis
A very Chardonnay Rosé! Ovocný, lehký a podmanivý!
Fascinující růžová barva kombinující odstíny růží s tóny lososové barvy. Drobné bublinky prozrazují převládající podíl Chardonnay (85% Chardonnay a 15% Pinot Noir). Delikátní ovocná vůně s dominantními tóny červeného ovoce (maliny, lesní jahody a červený rybíz) a granátového jablka v závěru. Přitažlivě jemné na patře s tóny džemu z červeného ovoce. Atraktivní rosé, které se obzvláště hodí k delikátním předkrmům jako hovězí carrpacio, lososový tartar, gaspacho nebo sušená šunka. Z hlavních jídel je perfektní k pečené jehněčí kýtě nebo k polévce z červeného ovoce jako dezert. V rámci sýrů doporučujeme extra suchý sýr mimolette.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Šampaňský dům PAUL GOERG vytvořil exkluzivní řadu šampaňských vín, která odráží moderní přístup kombinací kvality a autenticity.
Šampaňský dům PAUL GOERG se nachází v Premier Cru vesnici Vertus jižně od Côte des Blancs. Vinohrady jsou rozděleny do čtyř regionů: Montagne de Reims, Vallée de la Marne, Côte des Blancs, Côte des Bars a skládají se z celkem 319 viničních komun z nichž 44 jsou klasifikovány jako Premier Cru (14% z celkové rozlohy vinohradů). Celkem mají rozlohu 120 hektarů z toho 95 hektarů odrůdy Chardonnay a 25 hektarů odrůdy Pinot Noir, většina vinic se nachází v oblasti Vertus. Některé vinice se nachází v okolí vesnic Le Mesnil-sur-Oger – klasifikace Grand Cru a Bergères-les-Vertus – klasifikace Premier Cru. Vertus je druhý největší vinohrad v oblasti Champagne a největší v oblasti Côte des Blancs. Skládá se z celkem 564 hektarů vinic z nichž 85% tvoří odrůda Chardonnay. Velká rozloha a rozdílné podmínky vinic v okolí Vertusu tvoří spoustu mikro regionů osobitých rysů a kvalit. Kombinací křídovité půdy Vertusu vytváří jižní svahy bohatá a plná vína, zatímco východní svahy tvoří více minerální vína. Oblast Vertusu má veškeré podmínky pro pěstování jednoho z nejlepších Chardonnay. Toto Chardonnay nabízí kultivovanost, eleganci a plnost v chuti.
PAUL GOERG byl jeden z prvních Šampaňských domů registrovaných v programu MAGISTER. Jedná se o program pod záštitou CIVC (hlavní profesní orgán regionu Champagne), který podporuje trvale udržitelné vinohradnictví.
PAUL GOERG využívá při výrobě vína tradiční metody jejichž prioritou jsou vinné hrozny a jejich kvalita. Hrozny jsou prvotně vyselektovány během sklizně a druhotně před lisováním. Některé hrozny jsou po první fermentaci prodány ve formě mladého vína což nám umožňuje zpracovávat pouze hrozny, které nejlépe korespondují se stylem a kritérii kvality Šampaňského PAUL GOERG. Hrozny se lisují v 5ti 8,000 kg pneumatických lisech a jednom 6,000 kg lisu. Vybírá se pouze hroznová šťáva, která je svým stylem typická pro šampaňské PAUL GOERG. Tato hroznová šťáva poté prochází prvotním kvašením (malolaktická fermentace).
80% vinohradu PAUL GOERG je osázeno odrůdou Chardonnay v porovnání s 28% v rámci celého regionu Champagne. Chardonnay šampaňské je známé pro své delikátní aroma a chuť s květinovými a minerálními tóny. Jedná se o ideální odrůdu určenou ke zrání což je jeden z hlavních důvodů proč tato odrůda dominuje u prémiových šampaňských. Chardonnay vytváří šampaňské s jemnými bublinkami a vysokou kvalitou perlivosti. Elegance, kultivovanost a ryzost Chardonnay : typické znaky šampaňského PAUL GOERG. PAUL GOERG používá k výrobě 40 až 50% svých archivních vín z důvodu dlouhodobého zachování svého stylu. ( průměr využití archivních vín v Champagne je 25 až 30%). Například CHAMPAGNE PAUL GOERG BRUT BLANC DE BLANCS PREMIER CRU je kombinací ročníku 2007, 2006 a 2005. Doba zrání šampaňského PAUL GOERG je následující: 3 až 4 roky pro non-vintage Champagnes, 4 až 5 let pro vintage Champagnes, více jak 8 let pro Cuvée Lady. Díky delší době zrání se Chardonnay vína stávají více plnější, rozvíjejí svá aroma a chuť a vytváří pěknou kyselinku. Vína se zráním stávají více komplexní a vytváří podmínky, které umožňují použít menší množství expedičního (dozážního) likéru. Šampaňské PAUL GOERG zůstává po odkalení 4 měsíce ve vinných sklepích z důvodu důkladného skloubení expedičního likéru se samotným vínem.