Louis Barthélémy Brut Saphir 2016 (0,75l)
Popis
ROČNÍK
Rok 2016 byl pro šampaňské výjimečně dobrý. Suchá zima zanechala půdu bez vláhy. Jaro však přineslo tolik potřebný déšť a kvetení révy tak proběhlo v pořádku. Počasí se nakonec umoudřilo a srpen přinesl teplé slunečné dny a chladné, osvěžující večery a suché teplo pomohlo zabránit hnilobě a chorobám.
HROZNY
Odrůdy: 50 % Pinot Noir, 30 % Meunier a 20 % Chardonnay
ZRÁNÍ
Šampaňské zraje minimálně 6 let ve sklepě na kvasinkách.
Dosáž: 7 g/l
CHUŤ
Zářivou zlatou barvou prostupují třpytivé bublinky. Vůně vítá tóny citrusů, jablek, lipového květu a pražených oříšků. Na patře je svěží, ale zároveň bohaté a hřejivé, přičemž poskytuje jemnou a vytrvalou pěnu. Kulaté chuti dominují pečená jablka, kandovaný citrón, červené ovoce a křupavý toast s medem. Závěr je zralý s jemnou mineralitou.
PÁROVÁNÍ K JÍDLU
Mezi pokrmy, které skvěle doprovodí toto ročníkové šampaňské, patří: terinka z foie gras s pepřem, filet z mořského vlka s chorizem, kachní prso a mangový salátek s koriandrem, pomalu tažená telecí plec s hříbky nebo parmazánové rizoto s telecím brzlíkem.
Ideální teplota podávání je 10 - 12°C.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Šampaňský dům Louis Barthélémy byl založen v roce 1923 ruskou princeznou Baudry, která uprchla z Moskvy do Epernay. Dům se jmenoval Baudry Lebrun & Cie, ale v roce 2002 ho koupil Jean-Barthélémy Chancel, syn vinařů z oblasti Rhóny. Jako symbol tohoto znovuzrození byl název změněn na Louis Barthélémy a vinařství se v roce 2011 přestěhovalo do Aÿ a usadilo se v tom, co bylo dříve majetkem francouzské koruny za Jindřicha IV.
Dům těží z bohatých a diverzifikovaných smluv o nákupu hroznů ve velkém počtu vinic. Z vinařského prostředí se snaží získat to nejlepší z rozmanitých terroirů Champagne, abychom mohli vyrábět skvělá a hlavně zajímavá šampaňská.