Louis Barthélémy Brut Saphir 2016 (0,75l)

Vůně vítá tóny citrusů, jablek, lipového květu a pražených oříšků. Na patře je svěží, ale zároveň bohaté a hřejivé, přičemž poskytuje jemnou a vytrvalou pěnu. Kulaté chuti dominují pečená jablka, kandovaný citrón, červené ovoce a křupavý toast s medem. Závěr je zralý s jemnou mineralitou.


  • Na skladě
995 Kč
Kategorie: Louis Barthélémy
Velikost lahve: 0,75l
Země původu: Francie
Oblast: Champagne
Barva / Typ: Bílé
Obsah cukru: Brut
Ročník: 2016
Balení: Holá láhev
 

ROČNÍK

Rok 2016 byl pro šampaňské výjimečně dobrý. Suchá zima zanechala půdu bez vláhy. Jaro však přineslo tolik potřebný déšť a kvetení révy tak proběhlo v pořádku. Počasí se nakonec umoudřilo a srpen přinesl teplé slunečné dny a chladné, osvěžující večery a suché teplo pomohlo zabránit hnilobě a chorobám.

 

HROZNY

Odrůdy: 50 % Pinot Noir, 30 % Meunier a 20 % Chardonnay

 

ZRÁNÍ

Šampaňské zraje minimálně 6 let ve sklepě na kvasinkách.

Dosáž: 7 g/l

 

CHUŤ

Zářivou zlatou barvou prostupují třpytivé bublinky. Vůně vítá tóny citrusů, jablek, lipového květu a pražených oříšků. Na patře je svěží, ale zároveň bohaté a hřejivé, přičemž poskytuje jemnou a vytrvalou pěnu. Kulaté chuti dominují pečená jablka, kandovaný citrón, červené ovoce a křupavý toast s medem. Závěr je zralý s jemnou mineralitou.

 

PÁROVÁNÍ K JÍDLU

Mezi pokrmy, které skvěle doprovodí toto ročníkové šampaňské, patří: terinka z foie gras s pepřem, filet z mořského vlka s chorizem, kachní prso a mangový salátek s koriandrem, pomalu tažená telecí plec s hříbky nebo parmazánové rizoto s telecím brzlíkem.

Ideální teplota podávání je 10 - 12°C.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:

Šampaňský dům Louis Barthélémy byl založen v roce 1923 ruskou princeznou Baudry, která uprchla z Moskvy do Epernay. Dům se jmenoval Baudry Lebrun & Cie, ale v roce 2002 ho koupil Jean-Barthélémy Chancel, syn vinařů z oblasti Rhóny. Jako symbol tohoto znovuzrození byl název změněn na Louis Barthélémy a vinařství se v roce 2011 přestěhovalo do Aÿ a usadilo se v tom, co bylo dříve majetkem francouzské koruny za Jindřicha IV.

Dům těží z bohatých a diverzifikovaných smluv o nákupu hroznů ve velkém počtu vinic. Z vinařského prostředí se snaží získat to nejlepší z rozmanitých terroirů Champagne, abychom mohli vyrábět skvělá a hlavně zajímavá šampaňská.