Larmandier-Bernier Vieille Vigne du Levant Grand Cru 2009 Extra-Brut (0,75l)
Popis
ROČNÍK
Rok 2009 byl pro šampaňské výjimečně dobrý. Suchá zima zanechala půdu bez vláhy. Jaro však přineslo tolik potřebný déšť a kvetení révy tak proběhlo v pořádku. Počasí se nakonec umoudřilo a srpen přinesl teplé slunečné dny a chladné, osvěžující večery a suché teplo pomohlo zabránit hnilobě a chorobám.
HROZNY
Odrůdy: 100 % Chardonnay (neboli Blanc de Blancs)
Všechny hrozny pochází z Grand Cru vinic v Cramant.
Stáří vinic je 50 - 80 let. Kořeny révy tím pádem sahají opravdu hluboko, což přispívá k vyšší koncentraci a komplexnosti chuti.
ZRÁNÍ
První kvašení části hroznů probíhá v dubových sudech. U vína spontánně probíhá malolaktická fermentace (jablečno-mléčné kvašení). Následně šampaňské zraje minimálně 7 let ve sklepě na kvasinkách. Po odkalení, které se dělá ručně, ještě nejméně 6 měsíců odpočívá ve sklepě.
Dosáž: 2 g/l
CHUŤ
Toto Blanc de Blancs přináší komplexní vůni pomerančového oleje, hrušky, čerstvě upečeného chleba, bílých květů, marcipánu a včelího vosku. Chuť je vyvážená, ovocná a živá se sametovou texturou. Šampaňské má úžasnou koncentraci chutí s pikantními kyselinkami a křídovou strukturou. Je silné a precizní, s dlouhým minerálním závěrem.
PÁROVÁNÍ K JÍDLU
Určitě se nebojte tot šampaňské podávat samotné jako aperitiv. Můžete ale zkusit i párování k drůbeži se smrži. Obecně toto cuvée s radostí ustojí i těžší pokrmy připravované se smetanou. Jen mu je potřeba dopřát čas na otevření, abyste mohli ocenit jeho sílu, komplexnost a výjimečnou délku.
Ideální teplota podávání je 10 - 12°C.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Historie
Vinařská tradice obou rodin Larmandier i Bernier sahá až do dob francouzské revoluce. V roce 1971 Philippe Larmandier a jeho žena Elizabeth Bernier, která vlastnila vinice ve Vertus, spojili svá jednotlivá vinařství a vzniklo vinařství nové Champagne Larmandier-Bernier. Od roku 1982, kdy zemřel Philippe, vedla vinařství Elizabeth sama.
Roku 1988 se do vinařství ze studií vrací její syn Pierre, aby pokračoval v rodinné tradici. Ten od roku 1992 opět zavedl produkci jednotlivých vín reflektující svůj terroir a od roku 1999 se toto vinařství dalo cestou biodynamiky. Všechny vinice Larmandier-Bernier jsou dnes velmi jednoduše rozpoznatelné, jelikož jsou pokryty bylinným porostem. Pierre je velkým odpůrcem používání jakýchkoliv herbicidů.
Původní kvasinky
Alkoholová fermentace je spuštěna přirozeně původními kvasinkami přítomnými na květu hroznů. Tak se prodlouží vazba na terroir, vína zrají na kalech asi rok, aniž by se provádělo stáčení nebo filtrování: nejdříve děláme víno, než vytvoříme bublinky! Každý rok se karty zamíchají, protože kvasinky se liší podle crus, jejich zaměření a také podnebí daného roku. Původní kvasinky jsou tak dokonale přizpůsobeny ročníku a terroir.