Jeaunaux-Robin Le Talus de Saint Prix Extra Brut (0,75l)

Perfektně postavené cuvée nesoucí název vesnice, ze které pochází. Výrazné vůni dominuje nejprve ovoce jako jsou švestky, třešně a jablka s medem, poté přichází autolytická aromata v podobě teplých briošek a kvasnic. Chuť je elegantní, harmonická, skvěle vyvážená.


  • Na skladě
1 495 Kč
Kategorie: Jeaunaux-Robin
Velikost lahve: 0,75l
Země původu: Francie
Oblast: Champagne
Barva / Typ: Bílé
Obsah cukru: Extra Brut
Ročník: Neročníkové
Balení: Holá láhev
 

Perfektně postavené cuvée nesoucí název vesnice, ze které pochází. Vesnici Talus Saint Prix obklopují strmé svahy tyčící se nad protékající říčkou Petit Morin, která dala jméno celé oblasti Coteaux du Petit Morin. Podloží této části Coteuax du Petit Morin je jílovito-vápenaté.

 

HROZNY

Odrůdy: 60 % Meunier, 30 % Pinot Noir a 10 % Chardonnay

Stáří vinic je okolo 45 let.

Toto cuvée je tvořeno ročníky 2014, 2013 a 2012.

 

ZRÁNÍ

První kvašení 25 % hroznů probíhá v dubových sudech. U vína neprobíhá malolaktická fermentace (jablečno-mléčné kvašení). Následně šampaňské zraje minimálně 3 a půl roku ve sklepě na kvasinkách.

Dosáž: 6 g/l

 

CHUŤ

Světle žlutá barva s jemnými bublinkami. Výrazné vůni dominuje nejprve ovoce jako jsou švestky, třešně a jablka s medem, poté přichází autolytická aromata v podobě teplých briošek a kvasnic. Chuť je elegantní, harmonická, skvěle vyvážená. Promítají se v ní noty pečených jablek, jahod, citrónu, pomerančové kůry a pečeného toastu.

 

PÁROVÁNÍ K JÍDLU

Toto šampaňské je skvělé jako aperitiv, ale krásně si notuje s těstovinami s krevetami či rizotem se zeleným chřestem nebo pečenému kuřecímu prsu s houbami.

Ideální teplota podávání je 8 - 10°C.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:

Rodinné vinařství Jeaunaux-Robin se nachází v Talus Saint Prix, v oblasti Coteaux du Petit Morin. Celková plocha vinic má rozlohu 5,5 hektarů a pěstují se na nich hlavně Pinot meunier a Pinot noir. Všechny vinice jsou v certifikované organice a jejich průměrné stáří je okolo 35 let. Pro podloží jsou charakteristické jílovito-vápenaté půdy s příměsí pazourku. Na některých polohách se nalézají i železité půdy, charakteristické svým červeným zabarvením. Vinifikace probíhá v nerezových, smaltovaných tancích i v dubových sudech. Délka ležení na kvasnicích se pohybuje od 3 – 7 let.

Vinařství Jeanaux-Robin vzniklo v roce 1976 a v současné době je provozováno již 3. generací vinařů, Cyrilem a jeho manželkou Cleménce. Vína Jeaunaux-Robin jsou jemná, elegantní a velmi delikátní. Třešničkou na dortu je ročníkové cuvée Les Grands Nots, které zraje půl roku v 228l dubových sudech a dále pak přes 10 let v lahvi.