Jeaunaux-Robin Eclats de Meuliere Extra Brut (0,75l)
Popis
HROZNY
Odrůdy: 60 % Meunier, 30 % Pinot Noir a 10 % Chardonnay
Hrozny pochází ze sklizní let 2013 a 2014 a vinic, kde jsou keře starší více než 45 let.
ZRÁNÍ
První kvašení 25 % hroznů probíhá v dubových sudech. U vína neprobíhá malolaktická fermentace (jablečno-mléčné kvašení). Následně šampaňské zraje minimálně 2 a půl roku ve sklepě na kvasinkách.
Dosáž: 5,5 g/l
CHUŤ
Zlatou barvou prostupují pravidelné řetízky jemných bublinek. Vůni dominuje květinové aroma ve spojení s bezem, červeným rybízem, hřebíčkem a křídou. Chuť je svěží, čistá, jiskrná a ovocná. Promítá se v ní broskev, rebarbora, grep, mochyně a máslové sušenky. Dochuť je kulatá s přirozenou mineralitou.
PÁROVÁNÍ K JÍDLU
Tento brut je skvělým aperitivem, ale skvěle se hodí třeba i ke grilovanému okounovi s fenyklem, kachně či sýrům jako je Comté či Brie. Velmi zajímavá kombinace je spojení se Schwarzwaldským dortem (neboli Black Forest či Schwarzwald Gâteau).
Ideální teplota podávání je 8 - 10°C.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Rodinné vinařství Jeaunaux-Robin se nachází v Talus Saint Prix, v oblasti Coteaux du Petit Morin. Celková plocha vinic má rozlohu 5,5 hektarů a pěstují se na nich hlavně Pinot meunier a Pinot noir. Všechny vinice jsou v certifikované organice a jejich průměrné stáří je okolo 35 let. Pro podloží jsou charakteristické jílovito-vápenaté půdy s příměsí pazourku. Na některých polohách se nalézají i železité půdy, charakteristické svým červeným zabarvením. Vinifikace probíhá v nerezových, smaltovaných tancích i v dubových sudech. Délka ležení na kvasnicích se pohybuje od 3 – 7 let.
Vinařství Jeanaux-Robin vzniklo v roce 1976 a v současné době je provozováno již 3. generací vinařů, Cyrilem a jeho manželkou Cleménce. Vína Jeaunaux-Robin jsou jemná, elegantní a velmi delikátní. Třešničkou na dortu je ročníkové cuvée Les Grands Nots, které zraje půl roku v 228l dubových sudech a dále pak přes 10 let v lahvi.