Dampierre Rosé Oeil de Perdrix Cuvée des Ambassadeurs (0,75l)
Popis
Hrozny
Odrůdy: 75 % Chardonnay a 15 % Pinot Noir
Hrozny pochází pouze z vinic Premier Cru.
Zrání
U vína neproběhla malolaktická fermentace (jablečno-mléčné kvašení).
Chuť
Toto Rosé má světle růžovou průzračnou barvu, přezdívanou oeil de perdrix (francouzsky: "oko koroptve"). Víno je jemné, ovocné s výraznými tóny zralých jahod a svěží kyselinkou. V chuti je toto růžové šampaňské kulaté, aromatické, ovocné a svěží, ale ne kyselé.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Rodina Dampierre, jedna z nejstarších rodin ve Francii, spojuje svůj osud s živnou půdou Champagne již sedm století.
Svým sňatkem s Marií Boisseau, jejíž rodina byla spřízněna s velkými dynastiemi Champagne, spojil pradědeček Audoin de Dampierre své jméno již v roce 1881.
V roce 1986 Audoin de Dampierre založil svůj šampaňský dům. Do rozvoje domu vložil svou vášeň a energii, než jej předal dalším majitelům, jejichž odhodláním je pokračovat v této snaze o dokonalost.
Dům Comtes de Dampierre na svých nejlepších lahvích vždy udržoval umění tradičního vázání, které je od 18. století symbolem pravého francouzského know-how.
Na základě královského dekretu z roku 1735, který ukládal výrobcům v Champagne povinnost zajistit zátky třípramennou konopnou šňůrkou a překřížit ji, chtěl rod Comtes de Dampierre tuto ušlechtilou tradici do puntíku zachovat. Vázací řemeslník tedy rozvinul klubko provázku, udělal první uzel, zatáhl za oba konce, provázek utáhl a přeřízl. Poté láhev otočí a tuto operaci zopakuje.
Takové know-how vyžaduje nejen velkou manuální zručnost, soustředění a přesnost, ale také čas, což je v době, kdy se oslavuje rychlost, největší luxus. Když je například stroj schopen pomocí drátu zavázat více než 4 000 lahví za hodinu, může vázací řemeslník zavřít maximálně 50 lahví za hodinu.
Nárok na takovou vzácnost mají pouze ročníky Grand Vintage, Family Reserve a Prestige. Jedná se o vzácná šampaňská, která se vyrábějí pouze v nejlepších ročnících a jejichž balení evokuje lahve z 19. století. Otevření těchto vzácných lahví je skutečným obřadem: provázek se jemně přestřihne malými zlatými nůžkami a poté se pomalu odstraní korek, aby bylo možné tato jemná a delikátní šampaňská vína podávat.