Párování šampaňského s jídlem: Pizza

Když se řekne šampaňské, tak většinu lidí asi nenapadne hned pizza, spíš by to byl kaviár, foie gras a fine dinning obecně. Ale šampaňské se hodí k široké škále jídla a člověk se nemusí omezovat na méně dostupné ingredience a speciální recepty. Pizza bývá často a vysoko na seznamu oblíbených jídel, tak proč si ho neudělat hezčí se skleničkou šampaňského.

 

Macerované Rosé

Zkuste sáhnout po růžovém šampaňském vyrobeném macerací. (Více o výrobě zde.) Tato rosé v sobě mívají lehké třísloviny, takže si poradí i s umami chutí rajčat, hub či salsicci. Šampaňské si ale stále zachovává svou lehkost, takže to jídlo nepřebije, pouze krásně doplní.

 

 

Blanc de Blancs

Chřest, ančovičky, mortadella, sýr - to všechno jsou poměrně časté ingredience na pizze a ke všem se hodí Blanc de Blancs, tedy 100% Chardonnay. Tato vína jsou svěží, s lehkou kyselinkou a mineralitou. To pomůže odlehčit pizzy stojící hodně na sýru. Zvlášť pokud jste milovníci gorgonzoly na pizze - Blanc de Blancs je skvělá volba.

Případně můžete ke quattro formaggi zkusit vyzrálejší starší ročníky. Ty se sýry vždy vytvoří skvělou dvojku.

 

 

super jemné bublinky

Šampaňské, kde je méně tirážního likéru (liqueur de tirage) pro nastartování sekundární fermentace, má pak menší a hustší bublinky. Jsou spíše jako jemná pěna, která vytváří krémový pocit v ústech. Což bude krásně notovat s krémovostí sýra či ricotty. Značka, která si na menším množství tirážního likéru zakládá je Besserat de Bellefon, takže pokud nejste na Rosé, sáhněte po Blanc de Blancs či ročníkových lahvích. Ten prvotní hedvábný dojem mají všechny jejich šampaňská.

 

 

Večery, kdy se vám nechce vařit a vy objednáte pizzu domů, asi nejsou ty ke kterým by člověk sáhodlouze vymýšlel perfektní párování šampaňského. Ale pizza párty večer s přáteli nebo komorní narozeninová oslava s vaším oblíbeným jídlem si přípitek zaslouží. Takhle se už nemusíte strachovat, zda se k jídlu bude hodit.